Pripravte sa na boj s chrípkou, zaraďte do jedálnička nasledovné...

Zmeny počasia, ale tiež ročných období so sebou prináša aj zvýšené riziko ohrozenej imunity. A s ním nádchu, chrípku - vírusové ochorenia. Ako im čeliť?

15.02.2016 07:00
Kyslá kapusta je jedným z najzdravších pokrmov... Foto:
Kyslá kapusta je jedným z najzdravších pokrmov sezóny.
debata

Prevencia sa vždy vyplatí a nemusí byť stelesnená len doplnkami výživy a vitamínmi. Aj niektoré vybrané potraviny dokážu zlepšiť vnútorné prostredia nášho tela a pripraviť ho dôkladne na nápor vírusových chorôb. Takže, skúste zvýšiť príjem nasledovného:

Cesnak

Má skvelé protizápalové účinky a v tele pôsobí antibakteriálne. Jeho nevýhodou je, že môže pôsobiť ťažšie na žalúdok, preto je dobré dávať si ho v prvej časti dňa, prípadne na obed. Cesnak môžete jesť klasicky, strúčik len tak, alebo ho pridávať do šalátov či iných pokrmov. Dobré však je, ak ho nebudete tepelne upravovať, surový má najväčšie benefity

Citrusy

Citrusové plody sú nabité vitamínom C, ktorý prospieva k prevencii nášho tela v chrípkovom období. Kombinujte viaceré druhy, skvelé sú grapefruity či kivi, nezabúdajte na pomaranče a, samozrejme, citróny. Tie môžete pridávať do čistej vody a urobiť si viackrát denne citrónovú vodu.

Klíčky

Môžete ich pridávať do šalátov, obložených sendvičov, ale aj do ryže či iných príloh k hlavnému jedlu. Niektoré treba jemne tepelne upraviť, ale nepreháňajte to, skôr ich len nechajte jemne ohriať – napríklad, ak ich dávate do omáčky k cestovinám, pridajte ich posledné a nechajte na ohni len minútku-dve. Klíčky sú plné vitamínov a minerálov, obsahujú aminokyseliny či nenasýtené mastné kyseliny.

Kvasená kapusta

Tento zázrak v boji s chrípkou je skvelou potravinou. Pochutnať si na nej môžete v surovom neupravenom stave, ale tiež je možnosť kvasenú kapustu pripraviť ako kapustnicu (radšej číru, nie mliečnu), alebo ju zakomponovať do pečiva – ako plnku či súčasť cesta. V zdravom boji za imunitu sa však najviac osvedčí surová.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #vitamín

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...