Šesť najzdravších jedál pre ľudský organizmus

K rozhodnutiu zdravo žiť sa hodí aj zoznam najzdravších potravín, ktoré by vo vašom jedálnom lístku chýbať nemali.

14.02.2016 07:00
orechy, zdravé potraviny, antioxidanty Foto:
Orechy obsahujú správne tuky a širokú škálu vitamínov a minerálov.
debata (32)

Je viacero životných filozofií aj ciest v zdravom stravovaní, ale vo všeobecnosti možno povedať, že ak budú položky z rebríčka najzdravších vecí u vás chýbať, od zdravého životného štýlu máte poriadne ďaleko.

Jablko

Dostalo sa do top najzdravších kúskov ovocia a pritom na Slovensku máme tohto pokladu plné pivnice. Jablko je prirodzená forma vlákniny. Veľmi dôležitá pre čistenie tráviaceho systému. Zároveň chráni pred rakovinou a ochoreniami srdca, čiže pred dvoma najčastejšími zlodejmi života. Jedno jablko denne by tak nemala byť fráza, ale zásada.

Citrón

Najlepšie je dopriať si jeho prírodnú šťavu na raňajky vo vlažnej vode. To je doslova sprcha na črevá a obnovenie správneho vnútorného prostredia. Zabudnite na črevné sprchy, alkalickú vodu a podobné výdobytky lifestylového marketingu. Jeden citrón denne pokryje potrebu vitamínu C, zníži cholesterol, prečistí krv, vnútorné prostredie a dodá viac energie ako silná káva.

Brokolica

Stačí ju trochu zapariť a rovno konzumovať. Prípadne si z nej robiť smoothie. Dôvod jej sily sú polyfenoly, ktoré chránia bunkové steny a membrány. To znamená, že sú omnoho menej náchylné na poškodenie a patologické zmeny. Je to veľmi účinný spôsob ako brániť vzniku a rozvoju rakoviny, ktorá v podstate zneužíva slabé bunky nášho tela.

Kel

Je to outsider na našich tanieroch a bolo by potrebné vrátiť mu piedestál. Jedna šálka kelu má viac vitamínu C ako celý pomaranč. Okrem toho práve kel je vynikajúcou zásobárňou vitamínu A. Extrémne silná potravina na posilnenie imunitného systému aj krajšiu pleť, ktorú vylepšuje vďaka sile svojho antioxidačného potenciálu.

Sadrinky

Pred pár rokmi kraľovali večeriam, ale dnes sú nahrádzané skôr salámou. Škoda, pretože sardinky sú chutnou zásobárňou omega-3 mastných kyselín a vitamínu D, ktorého je počas zimy málo u každého z nás. Navyše v porovnaní s väčšími morskými rybami obsahujú menej toxínov. Sú veľmi praktické a osviežia každodenný jedálniček.

Orechy

Už vieme, že majú tie správne tuky plus širokú škálu vitamínov a minerálov. Nové výskumy však ukazujú, že orechy majú veľmi pozitívny vplyv aj na náš mozog a nervový systém a myslenie. S pravidelnou dávkou orechov bude zdravé nielen telo, ale aj myseľ, pamäť a kreativita.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie #zelenina #orechy #zdravé jedlo #sardinky

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...