Tipy, ako znížiť vysokú hladinu cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu sa považuje za prispievajúci faktor pri vaskulárnych ochoreniach ako je artérioskleróza, mŕtvica a srdcový infarkt.

19.02.2016 09:00
losos, ryba, tuk, zdravá strava Foto:
Ryby dvakrát do týždňa. A nezabudnite na zeleninu!
debata

Kto tomu chce zabrániť, prípadne hladinu cholesterolu v krvi normalizovať, nemá inú možnosť, ako pozrieť sa na zúbok svojmu životnému štýlu a nekompromisne ho zmeniť. Schudnúť a dbať na zdravú stravu sú alfou a omegou pri vysokej hladine cholesterolu. Do jedálnička treba raz a navždy zaradiť zeleninu, ovocie a celozrnné potraviny, pričom pri výbere tukov treba venovať pozornosť nenasýteným mastným kyselinám.

Päť tipov, ako na to:

Tip 1:
Kto znižuje prebytočné kilogramy, má šancu dostať svoju hladinu cholesterolu pod kontrolu. Reč pravdaže nie je o drastickej diéte ani jej mladšej sestre. Lepšou voľbou je viac pohybu a vyvážená strava (neprijímať viac kalórií ako spotrebujeme).

Tip 2:
Nahraďte sladkosti s vysokým obsahom tuku čerstvým ovocím.

Tip 3:
Vyhýbajte sa nasýteným tukom! Nachádzajú sa predovšetkým v mäse, klobásach, v syre či v sladkostiach. Nenasýtené tuky získavame napríklad z avokáda, olív či orieškov. Odporúča sa tiež konzumácia rýb, arašidového, repkového či olivového oleja. Odborníci poukazujú zvlášť na repkový olej v kuchyni, má optimálne zloženie a obsahuje dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia srdce a cievy.

Tip 4:
Začínajte svoj deň s ovsenými vločkami – znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Tip 5:
Salámu jedzte len v malých množstvách. Ak je to možné, vyhýbajte sa polotovarom, polievkam aj omáčkam. Ryby by ste si mali dopriať dvakrát do týždňa, vajíčka si odriekať nemusíte. Najdôležitejšie zo všetkého je jesť veľa zeleniny a používať v kuchyni bylinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #sladkosti #cholesterol #mŕtvica #nasýtené tuky #repkový olej

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....