Chyby stravovania, ktoré robíte počas diéty aj vy

Ak sa im vyhnete, budete sa počas chudnutia cítiť lepšie. A kilá pôjdu dole.

09.02.2016 07:00
chudnutie - nespokojnosť - problém Foto:
Ak chudnete, robte to poriadne.
debata

Náhly pokles príjmu kalórií

Ak sa rozhodnete pre diétu, zrejme sa zameriate na počítanie kalórií. A dáte si záležať na tom, aby ste denný príjem kalórií znížili. To je v poriadku, ale len v prípade, ak to urobíte postupne. Ak zo dňa na deň znížite príjem kalórií o 1 000, je to signál pre telo, že sa má pripraviť na „hladovanie“. Organizmus to berie ako signál, že zásoby si musí šetriť. Začne spaľovať pomalšie a robiť si zásoby „na horšie časy“. Takže chudnutie sa napriek poklesu príjmu kalórií spomalí.

Obmedzenie všetkých sacharidov

Sacharidy sa rozdeľujú na jednoduché a komplexné. A sú to práve sacharidy, z ktorých telo čerpá energiu. Ak obmedzíte príjem všetkých sacharidov, budete sa cítiť malátne a nebudete mať dostatok energie. Ak zároveň cvičíte, bude to pre vás čoraz ťažšie. Takže stačí, ak obmedzíte príjem jednoduchých sacharidov, ktoré okamžite zvyšujú hladinu cukru v krvi. Nahraďte ich komplexnými sacharidmi, z ktorých dokáže telo čerpať energiu dlhšie a hladinu cukru v krvi udržiavajú na konštantých hodnotách. Vďaka tomu predchádzate aj „vlčiemu“ hladu".

Čo všetko mám zakázané?

Jednostranné či náročné diéty, ktorými si zakazujete niektoré potraviny, sú trápením. A nikdy neprinesú požadovaný výsledok. Skôr či neskôr bude telu tá-ktorá látka chýbať a vy neodoláte. Namiesto kontrolovaného príjmu potravím sa stane to, že si doprajete naraz všetko, čo ste si týždeň odopierali. Okrem nadmerného počtu kalórií, ktoré takto do tela dostanete, vás následne potrápia výčitky svedomia. Budete sa cítiť zle psychicky aj fyzicky. A hmotnosť nepôjde dole.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #sacharidy

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...