Skutoční gurmáni nemávajú problémy s váhou

Skutoční gurmáni mávajú menšie problémy s váhou ako tí, ktorí dávajú prednosť množstvu pred kvalitou.

31.01.2016 14:00
reštaurácia, gurmáni Foto:
Radosť z jedla nemusí byť prekážkou v umiernenej konzumácii.
debata

Tento druh potešenia spojený s jedlom je typickejší pre ženy a nesúvisí s úrovňou vzdelania alebo so sociálnym zaradením. Napísal o tom taliansky denník Corriere della Sera. Často sa ľudia domnievajú, že ten, kto si dokáže vychutnávať pokrmy, má viac problémov s tým, aby sa riadil pravidlami zdravej výživy. Radosť z jedla, prinajmenšom za určitých podmienok, však nemusí byť prekážkou umiernenosti v konzumácii, ale, naopak, spojencom. To sú závery, ku ktorým dospeli dvaja kanadskí a jeden francúzsky vedec, ktorých štúdia bola publikovaná na stránkach časopisu Appetite.

Vedci vo svojej štúdii predovšetkým rozlíšili dva typy potešenia plynúceho z jedla: „viscerálny“, teda týkajúci sa útrob, a „epikurejský“. Prvý druh potešenia z jedla súvisí s uspokojovaním potreby jesť, aby sme zahnali hlad alebo negatívne emócie, alebo z toho, že toho môžeme veľa zjesť za nízku cenu.

„Epikurejské“ potešenie je, naopak, spojené s estetickou dimenziou konzumácie pokrmu, do ktorej sú zapojené všetky zmysly. V tomto prípade nejde o to uspokojiť naliehavú potrebu, ale o príjemnú skúsenosť založenú na všetkých zmyslových aspektoch potravy (chuť, farba, vôňa) a na prostredí, v ktorom je konzumovaná (miesto, spoločnosť, úprava stola). Napríklad veľký kus čokoládovej torty vyvoláva viscerálne potešenie, zatiaľ čo malá tyčinka kvalitnej čokolády so zeleným čajom jedená v spoločnosti priateľov vyvoláva skôr epikurejské potešenie.

Vedci pomocou série testov určovali na vzorke 250 dospelých osôb tendenciu k „viscerálnemu“, alebo „epikurejskému“ potešeniu. Výsledky porovnávali s antropometrickými údajmi a s preferenciami vzťahujúcimi sa k porciám jedla. Ukázalo sa, že orientácia na epikurejské potešenie z jedla nesúvisí s indexom telesnej hmotnosti, ale s preferenciou menších porcií pokrmu a s väčším pocitom uspokojenia. Epikurejské potešenie z jedla je podľa nich skôr typicky ženská záležitosť a nesúvisí s úrovňou vzdelania ani so sociálnym postavením.

„Tento výskum potvrdzuje, že na to, aby sme sa vyvarovali nadmernej konzumácie pokrmov, musíme venovať pozornosť všetkým aspektom súvisiacim s podávaním jedla, orientovať sa na kvalitné potraviny a malé porcie, ktoré sú však starostlivo pripravené, a jesť v príjemnom prostredí. Nesmieme sa zameriavať na veľké množstvo nadmerne kalorického jedla,“ uvádza Nicoletta Cavazzová, docentka sociálnej psychológie na Univerzite Modena-Reggio Emilia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hmotnosť #gurmáni #chutné jedlo

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...