Keď trápi nadúvanie a brucho máte ako balón... Čo robiť?

Ten pocit pozná mnoho z nás? Snažíme sa cvičiť, chudneme, trénujeme niekoľkokrát týždenne. Ale potom si večer sadneme na gauč a naše bruško vyzerá ako balón.

30.01.2016 08:00
S nafúknutým bruchom sa často trápia aj veľmi... Foto:
S nafúknutým bruškom to nebýva príjemné.
debata

Dôvodom býva často nadúvanie, plynatosť a nepríjemný pocit plného brucha, v ktorom sa nachádza množstvo vzduchu. Jeho zdroje sú rôzne.

Azda najčastejšou príčinou nadúvania je rýchle stravovanie. Ak do seba veci doslova hádžeme a hltáme, výsledok sa prejaví v tom, že naše bruško sa nafúkne a začne štrajkovať. Ďalším zdrojom nadúvania môže byť časté a masívne popíjanie sýtených nápojov, niektorí jedinci čelia nadúvania aj kvôli pravidelnému žuvaniu žuvačky.

Podľa autorky knihy Go with your gut Robyn Youkilisovej, ktorú cituje britský Daily Mail, pritom existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako sa tohto nepríjemného a často na oko nie príťažlivého stavu zbaviť. Riešenia sú nasledovné.

1. Neprepchávať sa

Ak sa natlačíte, pocit v žalúdku začne byť do pár minút nepríjemný. A bruško narastie. Mali by ste pri každom jedle nechať vášmu tráviacemu systému trošku miesta na to, aby mohlo s konzumovaným jedlom „pracovať“.

2. Zhlboka dýchať

V prvom rade by sme sa mali naučiť dýchať zhlboka počas dňa. Dôjde tak k uvoľneniu stresu, upokojeniu mysle a s ňou aj tela. Potom môžete skúsiť zapojiť dýchanie zhlboka aj do jedla. Pred každým pokrmom sa pripravte a jedzte pomaly, uvoľnite telo a prežívajte jednotlivé sústa.

3. Poriadne prežúvať

Jednotlivé sústa sú lepšie stráviteľné, ak ich dobre požujeme. Odborníčka radí dokonca až 150 prežutí na jedno sústo, čo je, samozrejme, extrém. Nie je dôležité rátať si ich, ale jesť pomaly, s rozumom a naozaj si jedlo vychutnať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #pocit #brucho #nadúvanie

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...