Sú vaši kolegovia v práci chorí? Chráňte sa, tu sú tipy

Každý si myslí, že je nenahraditeľný a občas to tak aj je. Ľudia prichádzajú do práce aj chorí a kolotoč sa roztáča, pretože tým pádom ohrozujú aj tých, čo sú zatiaľ zdraví.

29.01.2016 09:00
nádcha - kýchanie - prechladnutie - chrípka
Vetrajte, posilňujte imunitu a umývajte si ruky.
debata

Ruku pred ústa?

Dať si ruku pred ústa, keď kýchame alebo kašleme? Toto staré pravidlo už dávno neplatí. Z hygienického hľadiska sa neodporúča, pretože baktérie na rukách sa rýchlo šíria. Kýchnete do ruky a potom sa tou istou rukou chytáte kľučky, ťukáte ňou do klávesnice… A týmto štýlom o chvíľu ochorie polovica kancelárie. Namiesto ruky siahnite po vreckovke. Ak nie je po ruke, lepšou voľbou je kýchnuť do ohybu ramena alebo predlaktia. Takto druhých nenakazíte. Poraďte to aj kolegom.

Pozor na ruky

Vedeli ste, že 80 percent všetkých infekčných chorôb prenášame prostredníctvom rúk? Práve na túto činnosť sa stále upozorňuje a práve na túto činnosť všetci v pracovnom strese zabúdame. Rukou chytáme kľučky, je to ruka, ktorou uchopujeme tyč v MHD, zájdeme ňou niekoľkokrát za hodinu k tvári. Do styku s choroboplodnými zárodkami prichádzame prakticky neustále. A preto umyte si ruky zakaždým, keď prídete domov, pred varením, pred jedením a samozrejme po použití toalety. Opláchnutie však nestačí, treba ich umyť poriadne, aj priestory medzi prstami a za nechtami.

Žiadne cmuk-cmuk

Kvapôčky infekcie, ktoré sa produkujú pri kašľaní a kýchaní, „nezaletia“ príliš ďaleko. Meter a pol, nanajvýš dva metre dokážu vytvoriť zárodky. A preto je potrebný odstup. Upustite od lúčenia štýlom cmuk-cmuk na líčko a v mestskej hromadnej doprave, ak je to možné, sadnite si alebo postavte sa čo najďalej od ľudí. Tá je hotovou živnou pôdou pre baktérie.

Vetrajte

Aj nedostatok čerstvého vzduchu znamená dobré podmienky pre baktérie. Aj z tohto dôvodu sa oplatí v zime často vetrať. Otvorte okno dokorán a vetrajte desať minút intenzívne.

Posilnite imunitu

Majte na pamäti, že pri posilnení imunity nepomáha žiadna zázračná tabletka či preparát z lekárne, ale zdravý životný štýl. K tomu neodmysliteľne patrí dostatok spánku, zdravá strava s piatimi porciami zeleniny a ovocia (trikrát zelenina, dvakrát ovocie) a pohyb na čerstvom vzduchu. A ak sa to dá, redukujte stres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ruky #kašeľ #baktérie #infekčné choroby #čerstvý vzduch #kýchanie #vreckovka

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...