Vykúpenie pre tehotné? Obuv, ktorá im uľahčí život, hľadajú v Česku

Nový výskum tehotenskej obuvi možno uľahčí nastávajúcim matkám posledné mesiace pred pôrodom, keď ich často trápia bolesti, kŕče či opuchy nôh.

21.01.2016 15:00
bolesť - noha - tehotenstvo Foto:
Bolesti nôh sa u tehotných žien zhoršujú najmä na konci tehotenstva.
debata

Odborníci na pohyb z Masarykovej univerzity v Brne experimentujú s tvarom stielky aj materiálom pre výrobu obuvi. Spolupracujú s lekármi aj s výrobcami topánok.

V pilotnom projekte vedci sledovali 30 žien. Pôvodne sa na tehotné zamerali kvôli tomu, že vďaka ich priberaniu na váhe možno dobre sledovať zmeny na chodidlách, ktoré spôsobuje u bežnej populácie nadváha alebo nosenie zlých topánok. Skúsenosti ale ukázali, že aj pre tehotné má nová obuv zdravotné prínosy.

„Všetky ženy sa zhodli, že až do poslednej fázy tehotenstva nepoznali výskyt kŕčov. U tých, ktoré mali klenbu nohy horšiu, sa navyše ukázalo, že po určitej dobe im fungovala lepšie,“ povedal vedúci výskumu Martin Zvonař. Teraz budú vedci sledovať stovku žien. V laboratóriách starostlivo merajú, ako sa ženy pohybujú a ako sa s pribúdajúcou váhou mení funkcia ich kĺbov aj chrbtice.

Účastníčka výskumu Kateřina Kolářová si špeciálne topánky pochvaľuje. „Netrpím žiadnymi problémami a kŕčovými stavmi, ani opuchy som nezaznamenala,“ uviedla Kolářová. Nohy podľa nej dostávajú zabrať nielen ku koncu tehotenstva, ale aj neskôr, ak ženy nosia dieťa v šatke. Špeciálna obuv má podľa Zvonařa napríklad priehlbinu pod palcovým kĺbom a zvláštny tvar stielky, s ktorým vedci stále experimentujú. Materiál navyše umožňuje prirodzený pohyb klenby.

Výskum privítal primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice Brno Pavel Ventruba. Ženy, ktoré dobre zvládajú tehotenstvo a môžu byť fyzicky aktívne až do termínu, zvládajú zvyčajne pôrod lepšie. Dobrá pohoda sa prejavuje aj na dieťati. „Vráti sa to ako žene, tak dieťaťu i celej našej spoločnosti,“ povedal Ventruba.

Fakulta športových štúdií dlhodobo spolupracuje s výrobcom topánok Jozefom Hanákom. Spoločne patentovali špeciálnu vložku, ktorá napraví klenbu nohy, a neskôr aj celú topánku. Ak sa potvrdia zásadné pozitívne účinky, mohla by firma začať vyrábať zvláštnu sériu topánok pre tehotné.

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #tehotenstvo #žena #obuv #topánka #kŕč #klenba

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....