Zázrak menom vitamín D: Odstráni únavu, zlepší plodnosť

O vitamíne D sa hovorí často, ale mnoho žien trpí jeho nedostatkom. Tá sa prejavuje na viacerých frontoch - od únavy, cez zvýšené riziko cukrovky či artritídy, až po vysoký krvný tlak.

21.01.2016 09:00
tuniak, šalát Foto:
Tuniak v strave pomáha do nášho tela dostať vitamín D.
debata

Ako uvádza britský Daily Mail, nedostatku vitamínu D čelí mnoho žien vo Veľkej Británii, ale aj vo svete. Nedávna štúdia, ktorú vykonali na univerzite v Edinburgu, pritom preukázala, že vďaka pravidelným dávkam vitamínu D sa im zvýšila energia, efektivita pri práci, ale tiež mal pozitívny dopad na zdravie. Znížil vysoký krvný tlak.

Viaceré štúdie tiež potvrdili, že pôsobenie vitamínu D v našom tele sa spája s redukciou rizika osteoporózy, cukrovky a dokonca má pozitívny dopad na znížení rizika rakovinových ochorení. Pomáha tiež pri zvýšení plodnosti alebo zlepšení imunity. Napriek tomu všetkému sa v tele bežného jedinca často nachádza nedostatok tohto vitamínu.

Podľa odborníkov je za súčasným globálnym nedostatkom v populácii predovšetkým nová (a nie nesprávna!) snaha chrániť sa pred slnečným žiarením. Hoci sa totiž práve pri kontakte slnka s pokožkou tvorí v našom tele vitamín D, slnečné lúče sú aj rizikové a je nutné sa pred nimi chrániť.

Veľa ľudí však zabúda, že vitamín sa dá nájsť aj v iných, menej ohrozujúcich zdrojoch ako sú huby, ryby ako losos, makrela či tuniak, alebo vajíčka. Samozrejme, nemožno zabudnúť na doplnky výživy a vitamínové kapsule, ktoré často obsahujú odporúčanú dennú dávku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #žena #Telo #benefity #vitamín D

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...