Červené mäso je dôležitou súčasťou jedálnička, nutná je miera

Červené mäso je podľa nutričnej terapeutky Kateřiny Šimkovej dôležitou súčasťou výživy a do zdravého jedálnička patrí.

24.01.2016 07:00
mäso, mäsové výrobky Foto:
Červené mäso v jedálničku by chýbať nemalo, ale je nutné konzumovať ho s mierou.
debata (7)

Svetová zdravotnícka organizácia odporúčala jesť červené mäso len dvakrát týždenne, poukazuje na zdravotné riziká nadmernej konzumácie. Červené mäso radia do skupiny tzv. ľahších rakovinotvorných lá­tok.

„Ak budeme predchádzať rizikám spôsobeným zlou manipuláciou, nešetrnou úpravou a budeme jesť odporúčané množstvo, nemusíme sa červeného mäsa báť. Jedálniček zdravého životného štýlu musí byť pestrý a vyradenie takto hodnotnej potraviny je veľká škoda,“ povedala Šimková, odborná garantka spoločnosti Zdravé stravovanie.

Pod červené mäso patrí bravčové, hovädzie, ovčie, teľacie a jahňacie. Energetická hodnota 100 gramov svaloviny je zhruba 450 kilojoulov, tukového tkaniva 3500 kilojoulov. Bravčové mäso obsahuje menej bielkovín a viac tuku, preto býva horšie stráviteľné.

„Vysoký príjem tukov je jedným z rizikových faktorov vzniku chorôb srdca a ciev, obezity a niektorých typov rakoviny. Do jedálnička by sme preto mali zaraďovať iba mäso chudé a pred kuchynskou úpravou prebytočný tuk odstrániť,“ odporučila odborníčka.

Surové červené mäso obsahuje 20 až 24 gramov bielkovín na 100 gramov. „Bielkoviny sú stavebnými kameňmi organizmu, sú súčasťou svalovej bielkoviny, ale aj enzýmov, hormónov či protilátok. Bielkoviny prijímame, aby sme nahradili ich straty, pretože telesné tkanivá sa neustále obmieňajú,“ vysvetlila Šimková.

V červenom mäse sú nenasýtené mastné kyseliny znižujúce riziko chorôb srdca, železa, ktoré je lepšie využiteľné než z rastlinnej stravy, zinok podporujúci imunitu a vitamín B12 pre silné nervy a duševné zdravie.

„Do jedálnička by sme mali zaraďovať rôzne zdroje bielkovín. Popri mäsa červenom aj mäso biele a predovšetkým ryby. Z ostatných zdrojov by sme sa mali zamerať na strukoviny, obilniny a orechy,“ uviedla odborníčka za zdravú výživu. Odporučila naopak z jedálnička úplne vyradiť mäsové výrobky, pretože v nich je veľa tuku, soli a prídavných látok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #jedálniček #červené mäso #riziko

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...