Super zdravé potraviny, ktoré poznali už naše babičky

Napriek tomu, že v móde sú aktuálne chia semiačka či gója, existuje rad super zdravých potravín. O tom, že sú zdravé, nepochybovali už naše prababičky.

20.01.2016 13:00
sušené slivky Foto:
Sušené slivky - ideálna desiata, keď si náš žalúdok vypýta sladkosť.
debata (1)

Sušené slivky

Od „hlavy až po päty“ je toto sušené ovocie plné cenných zložiek. Obsahujú anthocyanín, t.j. bioaktívne látky, ktoré majú ochranný účinok na srdce a cievy. Anthocyanín navyše chráni aj pred rakovinou. A to nie je všetko, obohatené sú o vápnik, draslík, horčík a železo. Sušené slivky sú vynikajúce na desiatu či olovrant, špeciálne vo chvíľach, keď si náš žalúdok vypýta sladkosť. Ich výhodou je, že brzdia vlčí hlad a poskytujú veľa energie a vlákniny. Možno nimi ozdobiť müsli, jogurt alebo smoothie – a naše staré mamky to už dávno vedeli.

Cottage cheese

Niektorí si ho natrú na chlieb, iní ho milujú len tak. Objav menom cottage cheese! Je skutočnou bombou, pretože je plný bielkovín. 100 gramov tvarohu obsahuje asi 13 gramov bielkovín. Vďaka tomu zasýti nadlho a chráni nás pred prejedaním. Tvaroh obsahuje len málo tuku a je nízkokalorický. Vyskúšajte ho s čerstvou chrumkavou zeleninou a korením. To je pôžitok!

Kel

K potravinám, na ktoré naše babičky nedali dopustiť, patrí okrem kapusty aj kel. Menšie aj väčšie hlavičky sú nízkokalorické a všetky druhy (aj ružičkový kel) dodajú telu vitamín C, ktorý potrebujeme predovšetkým v zimných mesiacoch na posilnenie imunity. Navyše obsahuje kel veľa vápnika a vlákniny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #rakovina #kel #vláknina #vápnik #sušené slivky #bielkoviny

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...