Samovoľný únik moču po pôrode - stále téma tabu!

"Už nemôžem skákať na trampolíne, pretože by som sa počúrala," povedala držiteľka Oscara Kate Winslet prednedávnom v britskej talkšou.

19.01.2016 09:00
inkontinencia moču Foto:
Inkontinencia môže byť stresová, urgentná, no najčastejšie sa urológovia stretávajú so zmiešanou.
debata

„Keď porodíte veľa detí, stane sa to jednoducho,“ dodala. Odvážna štyridsiatnička verejne prehovorila o tom, čo trápi aj iné matky. Samovoľný únik moču po troch tehotenstvách.

Dôverujte špecialistovi

Predsa v niečom herečka nemá pravdu: Takéto gynekologické ťažkosti netreba jednoducho akceptovať, existujú predsa možnosti, ako ich riešiť. „Inkontinencia je stále tabu téma. Každá žena, ktorá má tieto ťažkosti, sa domnieva, že po tehotenstve to patrí k tomu. To však nie je pravda!“, zdôraznil primár Zoltan Nemeth z viedenskej nemocnice Barmherzige Brüder v rozhovore pre rakúske noviny Krone Zeitung. „Koho sa táto téma týka, mal by sa obrátiť na špecialistu.“ Lekár tvrdí, že 70 percent postihnutých žien nepotrebuje operáciu, stačia fyzikálne metódy.

Pôrod: Rizikový faktor číslo jeden

Najväčším rizikovým faktorom je prirodzený pôrod, predovšetkým, keď pri ňom prichádza k zraneniam v dôsledku použitia pôrodníckych kliešťov. „Panvové dno sa masívne pretiahne, približne 15 percent žien nedokáže toto poškodenie svalu regenerovať. Aj tehotenstvo samé o sebe prispieva k záťaži,“ hovorí ďalej primár Nemeth. „Preto odporúčam po pôrode tréning panvového dna. Dôležité však je robiť to správne – najlepšie pod dohľadom fyzioterapeuta. Ťažkosti sa totiž zhoršujú, ak žena cvičí nesprávne.“

Kontrola panvového dna

Či je panvové dno silné, sa dá skontrolovať. Jednoducho vložte prst do pošvy a pokúste sa stiahnuť svaly panvového dna. Ak necítite žiaden tlak, návštevu špecialistu by ste rozhodne nemali odkladať. Odporúča sa tiež prerušiť prúd moču, aby sme panvové dno cítili.

Operácia je posledná možnosť

Primár Nemeth pre Krone Zeitung uvádza: „Predtým, ako sa navrhne pacientke operácia, ponúknu sa všetky ostatné možnosti. Mnohým ženám pomáha terapia s kockovým pesarom. Zároveň je potrebné pokračovať v posilňovaní panvového dna, vtedy je liečba efektívnejšia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #močenie #inkontinencia #pošva #panvové dno

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...