Prečo ľudia nie sú šťastnejší, keď schudnú?

Ak očakávate, že váš život sa radikálne zmení potom, čo schudnete pár kilogramov, môžete byť veľmi sklamaná.

18.01.2016 13:00
váženie, váha, chudnutie Foto:
Schudli ste, ale šťastnejšia nie ste?
debata

Chudnete a zároveň snívate o tom, ako sa váš život zmení k lepšiemu, keď budete mať o pár kilogramov menej? Buďte opatrná. Podľa britskej štúdie spolu ide ruka v ruke chudnutie a depresia. Do tejto štúdie sa zapojilo 1979 ľudí s nadváhou, ktorým sa v priebehu štyroch rokov podarilo stratiť 5 a viac percent svojej hmotnosti. Ich zdravotný stav sa viditeľne zlepšil. Zároveň však na týchto ľudí zaútočili stavy depresie.

Ako je to možné? Prečo ľudia, ktorí sa konečne zmestia do svojich džínsov z mladosti, neskáču nonstop od radosti, ale naopak, premáhajú ich stavy smútku? Vedci vymenovali niekoľko dôvodov, prečo je to tak.

Udržanie si ťažko vybojovanej hmotnosti chce veľkú dávku sebaovládania. A to je vyčerpávajúce. Navyše, ak zhrešíte, deprimuje vás, že svoje sebaovládanie nemáte pod kontrolou a začnete sa trápiť. Ale ešte väčšie sklamanie prichádza vtedy, ak zistíte, že váš život sa nijako radikálne nezmenil potom, čo ste schudli. Váš úmorný boj, aby ste sa dostali do veĺkosti 36, kolegovia či kamaráti neocenili tak, ako ste očakávali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #depresia #sebaovládanie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...