Večera, vďaka ktorej budete spať ako v bavlnke

Výber večere ovplyvňuje aj kvalitu nočného spánku. Menu pre sladké sny môže mať mnoho podôb a jeho slovenskú podobu nám môže závidieť celý svet.

15.01.2016 17:00
Mozarella Foto:
Mozzarela podporuje tvorbu serotonínu, ktorý má upokojujúce účinky.
debata

Mak

Či už vo forme slížov, buchiet, alebo makového závinu. Mak je zakázaný vo veľkej časti sveta, ale nám naň našťastie nesiahla ani Európska únia. Môžeme si tak užívať výhody maku medzi ktoré patrí nielen veľký obsah vápnika, ale aj jeho pozitívny vplyv na upokojenie nervovej sústavy. Mak je ideálne jedlo na večer, ak ste prežili deň plný psychickej nepohody a v hlave vám nevedia prestať víriť nepokojné myšlienky.

Mozzarela

Tento chutný syr má jednu špecifickú vlastnosť, pre ktorú sa hodí podávať ho na večeru. V pravej mozzarele je vo veľkom prítomná aminokyselina tryptofán, čo je základný kameň dobrých snov. Podieľa sa totiž na tvorbe serotonínu, hormónu tak potrebného pre pokojné sny a sama o sebe má upokojujúce účinky. Zároveň je ľahším syrom a tak s pečivom je veľmi dobrou večerou.

Losos

Chutná a zdravá ryba sa pokojne môže jesť na obed aj večeru. Pretože jej účinky na organizmus nie sú okamžité, ale pôsobí dlhodobo. Má vysoký podiel omega-3 mastných kyselín, ktoré sa podľa zistení odrážajú na kvalite spánku. Ľudia, ktorí majú dostatok týchto látok v tele spia dlhšie a menej sa budia. Lososa samozrejme môžete nahradiť aj slovenskými vajíčkami, ktoré sú rovnako kvalitným zdrojom energie na noc aj omega-3 mastných kyselín.

Ovsené vločky

Pokladáme ich za rannú dávku energie, ale hodia sa aj na večeru. Dôvod? Okrem toho, že vedia telu poskytnúť dostatok energie na celý nočný spánok, podporujú rovnako ako čerešne aj vylučovanie melatonínu. Ak tieto dve potraviny nakombinujete, máte výdatnú aj zdravú večeru.

Banány

Sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí majú vždy pred spaním chuť na niečo sladké. Ak banán nie je príliš prezretý, neobsahuje toľko sacharidov, ale je stále bohatý na draslík a okrem toho rovnako zásobuje telo tryptofánom. Po ovocnej večeri s banánom nebudete trpieť nočnými morami, ale iba sladko spať až do rána. Banány sú navyše ľahko stráviteľné, takže zaťaženie tráviaceho traktu nehrozí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #spánok #relax #večera

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...