Chudnete? Pozor, nízkotučná strava je jednou z najväčších katastrof

Ľudia, ktorí chcú schudnúť, by sa mali prestať vyhýbať vysokokalorickým tukom, pretože im môžu pomôcť zhodiť viac kilogramov. Tvrdí to doktor David Ludwig, odborník na výživu z Harvadovej univerzity. Mnoho diét je podľa neho odsúdených na neúspech, pretože sú príliš prísne a neobsahujú dostatok tukov.

11.01.2016 16:00
žena, pekná postava, chudnutie, štíhlosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Snaha vyradiť z jedálnička tuky a nahradiť ich uhľohydrátmi spôsobuje podľa Ludwiga hlad a prepne telo do „módu hladovanie“. Vo svojej novej knihe Always Hungry? (Stále hladní?), vysvetľuje, že keď sa to stane, telo sa búri a znovu začne kilá naberať, čo vedie k jo-jo efektu.

Diéty zamerané na nízky obsah tuku, ktoré boli v obľube v 70. rokoch, podľa Ludwiga „nielen prispeli k epidémii obezity, ale tiež prispeli ku kardiovaskulárnym chorobám“.

Predstava, že všetky kalórie sú si rovné a vysoko kalorické tuky je lepšie nahradiť inými kalóriami, je „naozaj scestná“, dodáva Ludwig. Touto problematikou sa zaoberá už 20 rokov a chce ukázať, že nie je správny názor, podľa ktorého je nízkotučná strava pre človeka lepšia.

Vo svojej knihe cituje napríklad štúdiu z roku 2012, podľa ktorej tí istí ľudia spálili denne o 325 kalórií menej, keď jedli nízkotučnú stravu, než keď konzumovali stravu so stredným až vysokým obsahom tuku, ako je napríklad stredomorská strava. Obsah prijatej energie pritom bol rovnaký.

To je dôsledkom toho, že telo začne v „móde hladovania“ šetriť energetické zásoby, čo je pozostatok dávneho boja o potravu z čias, keď jej bol nedostatok. Tajomstvo zavrhnutia hladu na čo najdlhšiu dobu podľa Ludwiga spočíva v konzumácii lahodných a výdatných jedál.

Spoločne s manželkou-šéfkuchárkou vytvorili celý rad receptov na vhodné jedlá, ako sú napríklad krehké jahňacie nožičky, pastiersky koláč s karfiolovou náplňou či steakový šalát s dresingom z modrého syra. Dezerty potom odporúča preliať domácou čokoládovou omáčkou z tmavej čokolády alebo smotany, avšak bez pridaného cukru. Príjem cukrov a rafinovaných uhľohydrátov odporúča znížiť.

S Ludwigovou teóriou súhlasí napríklad londýnsky kardiológ a poradca Národného fóra pre obezitu doktor Aseem Malhotra. „Nízkotučná strava sa stala jednou z najväčších katastrof modernej medicíny a podľa mňa podporila epidémiu obezity. Je čas, aby sme prestali počítať kalórie a začali jesť skutočné jedlo,“ povedal serveru news.com.au.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie #tuky #nízkotučná diéta #stredomorská strava

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...