Yerba maté – juhoamerický poklad, ktorý vám predĺži život

Účinky zeleného aj čierneho čaju sú už dopodrobna známe. Zaujímavým nápojom do zdravej série je rastlinka juhoamerických indiánov Yerba maté.

10.01.2016 17:00
čaj, relax, detox, žena Foto:
Čaj z Yerba maté je extrémne povzbudivý vďaka látke mateín.
debata

Po dlhé roky im zabezpečovala zdravie, bdelosť, skvelú fyzickú aktivitu aj dlhší život.

Yerba maté je stále originál

Na rozdiel od čajovníka, či niektorých druhov liečivých bylín, ktoré sa pre svoje účinky začali rozširovať po svete je Yerba maté stále originálom, ktorému sa darí len v špecifickej oblasti Paraguaja, Argentíny a Brazílie. Nikde inde tento kríček nenájdete a preto si v sebe uchováva pôvodné zloženie živín aj chuť.

Záujem vedy

Nejde o žiadne povedačky indiánskeho kmeňa. Yerba maté je už od roku 1964 pod dohľadom Pasteurovho inštitútu v Paríži, ktorý skúma jeho vlastnosti. Výsledky hovoria, že je na svete len ťažko možné nájsť porovnateľný zdroj tak vysokej nutričnej hodnoty, keďže obsahuje prakticky všetky vitamíny potrebné na udržanie zdravia. A k tomu vysoký obsah minerálnych látok ako draslík, horčík, mangán. Bol stovky rokov v Južnej Amerike základnou liečivou rastlinou, ako sa hovorí všeliekom.

Miesto kávy

Čaj z Yerba maté je extrémne povzbudivý vďaka látke mateín. Je silný ako káva, ale nečakajte nervozitu, žalúdočné ťažkosti ani tras. Maté skrátka povzbudzuje CNS bez vedľajších efektov. Zvyšuje však úroveň sústredenia a tvorivosti.

Extra aktioxidanty

Bežný čaj je skvelý antioxidant. Ale Yerba maté podľa niektorých zdrojov obsahuje až o 90% viac antioxidantov, čím je kráľom podpory imunitného systému a dokonalým detektívom voľných radikálov. Skúste dúšok zdravia na vlastnej koži.

Je povzbudivý, ale…

Tradične sa Yerba maté sa zalieva niekoľkokrát po sebe a srká aj počas celého dňa. Najsilenejší je ráno a k večeru jeho sila slabne. Preto nielenže povzbudzuje, ale zo štúdií vyplýva, že znižuje aj stres a nespavosť. To je účinok, ktorý od kávy skutočne nemôžete čakať.

Odstraňuje zlého ducha

Tak nazývali americkí indiáni problémy, ktoré sa usídlili človeku v žalúdku. Yerba maté upravuje tvorbu žlče a koriguje tvorbu žalúdočných kyselín, čím dáva trávenie do poriadku aj po ťažšie stráviteľných jedlách. Navyše v spojitosti s cvičením a vyváženou stravou pomáha Yerba maté naštartovať metabolizmus na úroveň, že budete chudnúť ani neviete ako.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #zdravé nápoje #antioxidanty #Yerba maté

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...