Slabšie pohlavie? Pri športe sa muži unavia skôr ako ženy

Slabé pohlavie poráža v športe to silnejšie. Ženy zvládajú lepšie únavu, či už fyzickú alebo nervovú.

10.01.2016 11:00
muž - žena - súperenie - kontrast Foto:
Rozdiely medzi mužmi a ženami nie sú také, ako sa predpokladalo. Aspoň čo sa týka únavy pri športe.
debata (1)

Ukazuje to štúdia francúzskych vedcov publikovaná na stránkach amerického časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, podľa ktorej majú ženy pri športových aktivitách väčšiu fyzickú odolnosť ako muži. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Napodiv sa ukázalo, že sa muž viac unaví než žena. Na rozdiel od toho, čo sa všeobecne hovorí, skutočným slabým pohlavím pokiaľ ide o únavu nie sú ženy. Žena vydáva energiu lepšie ako muž. Ženské svaly a nervy sú potom, ako sú vystavené dlhšiemu fyzickému vypätiu, „pevnejšie“. Vedci z laboratória fyziológie športu Lyonskej univerzity vo Francúzsku merali stav svalov a nervov na nohách u 20 maratónskych bežcov, desiatich žien a desiatich mužov, ktorí bežali trasu 110 kilometrov.

Vedci sledovali neuromuskulárny systém pred, počas a po ňom a jeho vplyv na mozog, centrálny nervový systém a na svalstvo nôh. Používali pritom systém nervovej a svalovej elektrostimulácie na úrovni lebky a dolných končatín. Muži vykazovali celkovo väčšiu únavu a schopnosť predlžovanie napínacieho svalu kolena sa po behu znížila o 38 percent, zatiaľ čo u žien o 29 percent. Reaktivita ohýbacích svalov sa u mužov znížila o 23 percent, zatiaľ čo u žien len o osem percent. Je tu teda nemálo rozdielov.

„O rozdieloch medzi pohlaviami pri zvládaní únavy pri športe sa toho vie len málo. Predpokladalo sa, že rozdiely vo výkone mužov a žien klesajú v závislosti na tom, ako sa zvyšuje záťaž,“ vysvetľuje koordinátor štúdie John Temesi. „Na naše veľké prekvapenie sme objavili, že ženy zvládajú únavu lepšie. Muži vykazujú celkovo väčšiu únavu a tiež zotavenie na úrovni lýtkových svalov a štvorhlavého svalu stehenného je pomalšia. Tým sa vysvetľuje to, že ženy dosahujú často lepšie výkony na dlhé vzdialenosti ako muži,“ dodáva Temesi.

A ako ukazuje výskum realizovaný na vzorke 400 žien, ktoré v Európe, Amerike a Ázii a Tichomorí majú pozíciu vysokého manažéra, drvivá väčšina týchto žien športovala: 94 percent žien uviedlo, že prevádzkovalo šport, a 74 percent žien je presvedčených, že im šport pomohol v ich kariére. Ukázal to výskum nadnárodnej spoločnosti Ernst & Young realizovaný v súvislosti s nadchádzajúcimi olympijskými hrami v Rio de Janeiro.

Vyšlo tiež najavo, že 64 percent žien pripustilo, že malo pocit, že skôr dosiahnu prijatie na vysokú pozíciu, keď pri pracovnom pohovore uvedú, že sa venovali športu. „Šport má významnú úlohu pri vývoji a zlepšovaní schopnosti viesť ľudí, schopnosti včas realizovať projekty a schopnosti pracovať v tíme,“ uviedli autori štúdie. Ženy v pozíciách vysokého manažmentu tiež pripustili, že za svoje vzory skôr považujú atlétky než političky alebo iné celebrity.

„Ak až doteraz šport pomáhal mužom v kariére, potom tento výskum ukázal, že môže urýchliť profesionálny rast a postup na vedúce pozície vo firme aj u žien. Naša spoločnosť venuje veľkú pozornosť podpore rovnováhy oboch pohlaví, pretože sme presvedčení, že to môže byť pozitívnym prínosom pre celú ekonomiku,“ zdôraznil Donato Iacovone z talianskej pobočky Ernst & Young.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #muž #žena #únava #šport #rozdiel #záťaž

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...