Následky obezity. Čo vás čaká, ak neschudnete?

Obezita sa považuje právom za novú pandémiu ľudstva. Jej následky majú totiž v celosvetovej štatistike najviac obetí.

08.01.2016 17:00
žena, obezita Foto:
Obezita je rizikovým faktorom vzniku onkologických ochorení.
debata

Preto je dôležité vyhýbať sa jej rovnako, ako možnosti nakazenia sa inou závažnou chorobou.

Neplodnosť aj poruchy menštruácie

Vysoká hmotnosť spôsobuje poruchy menštruácie. Prakticky je nemožné riadiť sa výpočtom plodných a neplodných dní a k tomu sa pribaľujú aj poruchy s plodnosťou. Obezita veľmi negatívne vplýva na plodnosť ženy a výrazne znižuje možnosť normálneho priebehu tehotenstva.

Áno, aj rakovina

Tuční ľudia štatisticky častejšie umierajú na rakovinu. Samotná obezita je rizikovým faktorom vzniku onkologických ochorení vo všeobecnosti. Lekári však obezitu identifikovali ako spúšťací faktor najmä rakoviny prsníka, maternice, hrubého čreva a konečníka. S obezitou však vaše telo omnoho skôr podľahne akejkoľvek rakovinovej bunke, ktorú by za iných okolností zdravé telo zabilo.

Cukrovka

Je hlavnou víziou všetkých obéznych. Je viac ako isté, že človek s markantnou obezitou nakoniec skončí na inzulíne a to bude len začiatok problémov. Nie je žiadne tajomstvo, že s úbytkom hmotnosti a schudnutím sa akoby zázrakom v tele upravili aj hladiny cukru.

Vysoký krvný tlak a srdcovo-cievne problémy

Sú medzi najväčšími likvidátormi života a práve obezita spôsobuje problémy so žilami, so srdcom aj vysokým tlakom. Niekedy stačí schudnúť 5 kilogramov a tlak klesne aj o desať torrov. Podliehať predstave, že obezita nebude mať následky na srdcovocievny systém, je naivné. Problémom je, že mnohé poškodenia spôsobené dlhodobou obezitou sú nezvratné.

Poruchy spánku

Tuční ľudia vykazujú omnoho horšiu kvalitu spánku. To sa prejavuje na ďalších oblastiach ich života. Zníženej imunite, psychickej nepohode, únave. Ak sa k tomu v noci pridá aj bolesť kĺbov, ktorá je pre obéznych príznačná, bude to krutá daň za roky priberania. Obezity sa vždy lepšie zbavuje keď začína nadváhou, ako keď je už morbídnou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #tučnota #zdravotné riziká

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....