Porazte zapáchajúci problém. Čo robiť s plynatosťou?

Tvorba plynov v našich črevách je prirodzená a pod normu asi pol litra plynu denne sa nedostaneme.

02.01.2016 17:00
Test: Fastfoodový duel - viete, čo má viac... Foto:
Čím hltavejšie jete, o to viac vzduchu prehĺtate.
debata (3)

Nadmerná plynatosť však znepríjemňuje nielen život, ale je aj spoločenský problém. Ako sa teda zbaviť tejto nepríjemnej aktivity nášho trávenia?

Menej plynu

Do veľkej miery je plyn v našich črevách tvorený aj plynom, ktorý skonzumujeme. Čím hltavejšie jete, o to viac vzduchu prehĺtate. Preto milovníci fast foodov, obedovania počas chôdze a rýchleho hádzania jedla do seba sa od vetrov takmer vznášajú. Jedzte pomaly, prezúvajte a vyhraďte si čas len na jedlo. Môže to značne eliminovať plynatosť.

Skoncujte so sýtenými nápojmi

Nie všetky bublinky z pohára vygrgáte. Zvyšok si bude raziť cestu von opačnou stranou. Ľudské telo je vzduchotesné a von z neho vedú len dva otvory, takže všetok vzduch sa nimi musí dostať von. Milovníci sýtených nápojov si za stolom zvyknú nielen odgrgnúť.

Dráždivé potraviny

Obvykle sa za pôvodcov plynatosti považujú strukoviny. To je pravda. No napríklad vyššia konzumácia cesnaku môže podráždiť črevo a začne sa vtedy extrémny proces nadúvania. Preto pozor na koreniny, čili, cesnak a strukoviny. Ak ich obmedzíte a nafukovanie ustúpi, viete, kde je pes zakopaný.

Žuvačky

Žuvanie žuvačky dokáže neprestajne pumpovať vzduch do tráviaceho traktu. Samo o sebe nie je zlé, ale ak chcete byť bez vetrov na dlhej porade, určite nie je najlepším riešením zaobstarať si balíček žuvačiek.

Neprejedajte sa

Zapáchajúce plyny spôsobuje zle strávená potrava. Tá v našom tele zahníva a produkuje nepríjemné metánové odozvy našich čriev. Po prejedení plynatosť nastupuje práve kvôli nie celkom dobre prežutej potrave, ktorú žalúdok nestrávi.

Nemusí byť chyba v stravovaní

Ak dodržiavate všetky uvedené rady a stále ste ako balón, je vhodné poradiť sa s lekárom. Na vine môže byť nedostatok tráviacich enzýmov, problémy so žlčníkom, či pankreasom. Prípadne choroby žalúdka. Väčšinou je však nafukovanie dôsledok nesprávnych stravovacích návykov, no ak pretrváva dlho, návšteva lekára je určite na mieste.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prejedanie sa #grganie #žuvanie #plynatosť #dráždivé potraviny

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...