Vyrážky - na brade, nose či lícach? Čo znamenajú?

Nie je jedno, kde sa nám vyrážky tvoria. A potrápia. Je to čelo, nos, líca alebo skôr brada? Čítajte, čo to znamená!

04.01.2016 07:00
uhry, komedony, akné Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na brade a krku

Príčinou býva menštruácia. Počas cyklu produkujeme viac testosterónu, naše žľazy produkujú viac mazu, póry sa tým pádom upchávajú, čo vedie k tvorbe vyrážok. Ako im zabrániť? Týždeň pred menštruáciou ošetrite pleť prostriedkami, ktoré obsahujú účinnú zložku benzoyl peroxid alebo kyselinu salicylovú. Na najviac ohrozených častiach tváre ako je brada, krk či oblasť úst, môžete krém použiť aj počas dňa. Ak vás však tento problém trápi mesiac čo mesiac, nedá vám spávať a dá sa označiť ako extrémny, mali by ste sa o ňom porozprávať s dermatológom. Ten môže zvážiť hormonálnu terapiu.

Na nose a čele

Príčinou, prečo sa vám vyrážky tvoria práve na týchto miestach, je stres! Keďže naše telo vtedy produkuje viac adrenalínu, zvyšuje sa aj produkcia mazu. Pokúste sa stres znížiť na minimum. Ak očakávate stresové zaťaženie, alebo prichádza náročná fáza, pomôže meditácia či autogénny tréning. Obe znižujú produkciu stresových hormónov.

Vo vlasoch

Vyrážky v oblasti, kde končí čelo a začínajú vlasy, znamenajú: Používate príliš veľa produktov určených na vlasovú starostlivosť. Vosk na vlasy, sprej, gél – ak používate toto všetko (a možno niečo navyše), občas aj naraz a bez miery, póry na to zareagujú po svojom: upchajú sa a vytvoria sa vyrážky. Vyhnete sa im tak, že ich v tejto citlivej oblasti prestanete používať. A ak prípravky na vlasy použijete, bezprostredne po tom si rozhodne dôkladne umyte ruky.

Na lícach

Príčinou býva znečistený mobil a naše špinavé prsty. V podstate na všetkých predmetoch, ktorými sa dotýkame tváre, sú baktérie, ktoré zapríčinia vyrážky. Vyhneme sa im tým, že si budeme mobil čistiť antibakteriálnymi vreckovkami, prípadne budeme používať hands-free zariadenia. Kto má zlozvyk dotýkať sa neustále tváre, mal by s tým vážne prestať.

V okolí úst

Príčinou je v tomto prípade strava. Pravdaže, s nálepkou nezdravá. Predovšetkým kyslé potraviny (dresingy s obsahom octu, citrón), môžu pokožku podráždiť a spôsobiť zápal. Mastné potraviny ako sú čipsy či hranolčeky zas blokujú naše póry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brada #akné #stres #menštruácia #baktérie #vyrážka #upchaté póry

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....