Kvasená kapusta v úlohe zimnej lekárničky

S pokojným svedomím môžeme povedať, že stačí miska kvasenej kapusty denne a môžete zabudnúť nielen na vitamínové doplnky, ale aj choroby. Veď kyslá kapusta patrila u našich predkov k zásobárni vitamínov na celé obdobie krutej zimy. Je načase vrátiť sa k koreňom zdravého stravovania.

27.12.2015 12:00
Kyslá kapusta je jedným z najzdravších pokrmov... Foto:
Kyslá kapusta je jedným z najzdravších pokrmov sezóny.
debata (12)

Za všetkým sú laktobacily

Pri kvasení kapusty vzniká charakteristické mliečne kvasenie dobre známe vtieravým zápachom. Na konci tohto procesu sú však živé kultúry laktobacilov, ktoré sú nenahraditeľným prírodným probiotikom. Nielenže podporuje imunitu, ale zároveň čistí steny žalúdka aj čriev. Ani nafukovanie po kvasenej kapuste nie je zriedkavý jav, ale nič si z toho nerobte, je to len vedľajší efekt čistiacej schopnosti kvasenej kapusty.

Miesto tabletky

Multivitamíny z lekárne? To všetko sú len chabé zimné náhrady proti skutočnému pokladu, kvasenej kapuste. Hojne obsahuje vitamínu C. Stogramová porcia obsahuje približne 13 miligramov vitamínu C, čo je napríklad viac ako má jablko. Okrem toho si telo obohatíte o antioxidanty horčík, železo, draslík, vitamíny B a E a množstvo prospešných látok. V správnom pomere a prírodnej forme.

Na chudnutie aj dobrú náladu

Okrem toho, že kvasená kapusta je zdravá, zachováva si aj pozitívne vlastnosti na znižovanie hmotnosti, ako je známe pri kapuste surovej. Okrem toho je výrazný životabudič a generátor dobrej nálady. Látky z kapusty pomáhajú správnemu hormonálnemu profilu človeka a zároveň podporujú odolnosť nervovej sústavy. Aj počas predvianočných nákupov si tak zachováte úsmev a vašu psychiku nezachváti stres ani príchuť vianočnej depresie.

Na kupovanú zabudnite…

Ak nemáte klasický sud na kvasenú kapustu, nevadí. Kapustu si môžete nakvasiť aj v päťlitrovom zaváracom pohári. Na zimu to môže stačiť. Základom je totiž mať kvasný proces pod kontrolou. V mnohých prípadoch sa kupovaná kvasená kapusta upravujete tepelne, alebo chemicky kvôli dlhšej životnosti. To však ničí práve priaznivé živé kultúry a bez nich je kapusta doslova mŕtva a stráca väčšinu svojich priaznivých vlastností. Niet nad to vybrať si čerstvú, chrumkavú a kyslú kapustu z domácej prípravy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #Telo #kvasená kapusta #vitamín #kyslá kapusta

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...