Tuk je priateľ zdravia! Čo si naložiť na tanier?

Bez tuku prichádzame o energiu, o palivo na tvorbu hormónov, ochranu orgánov aj látku, v ktorej sú rozpustné životne dôležité vitamíny. Nízkotučná filozofia je cestou do pekla. Stavte na správne tuky z potravy, ktoré sú znakom zdravia, vitality a dokonca aj štíhlej línie.

19.12.2015 14:00
losos, ryba, tuk, zdravá strava Foto:
Ryba dvakrát týždenne je stravovací základ.
debata

Viac tuku, menej kilogramov

Veľmi zjednodušene možno povedať, že primárne za priberaním tuku na tele stoja sacharidy a nie tuky. To len mýty obviňujú za tukovú pneumatiku tuk zo stravy. Pravdou je, že bez mononenasýtených, polynenasýtených a omega-3 mastných kyselín naše telo začne doslova hrdzavieť. Viac správnych tukov v strave sa odrazí pozitívne aj na postave. Práve tieto tuky získavame zo správne vyváženej stravy. Podľa Barbary Mendezovej, nutričnej poradkyne z New Yorku, by mali zdravé tuky tvoriť až 25 – 35% našej stravy. Zabudnite preto na nízkotučné teórie. V záujem vlastného zdravia.

Severské ryby

Sú doslova tučné, ale preto dobré. Tuky z rýb ako losos, tuniak, pstruh či makrela výrazne predlžujú život. Patria k základom takzvanej stredomorskej, najzdravšej stravy na svete. Ryby dokážu uviesť hladinu dobrého a zlého cholesterolu do vyváženého stavu, čo veľmi dobre vplýva na srdce. Ryba dvakrát týždenne je stravovací základ.

Olivový olej

Jeho prospech poznáme všetci, no už málo kto vie, že lyžica olivového oleja denne dokáže do štyroch týždňov znížiť cholesterol bez liekov. Až 80% kvalitného olivového oleja tvoria mononenasýtené kyseliny, primárne omega-9 mastná kyselina. Okrem správneho fungovania srdcovocievneho systému je aj účinnou prevenciou aterosklerózy. Lyžica denne nie je tak veľa ak uvážime, že sa dá použiť na chlieb namiesto stuženého tuku, na syr, na šalát, kdekoľvek.

Oriešky

Mandle, arašidy, lieskovce, vlašské orechy, je jedno aké menu si naskladáte, hlavne aby boli nesolené a najlepšie aj nepražené. Hrsť orechov je na desiatu či olovrant omnoho lepšia voľba ako rôzne „zdravé“ tyčinky plné cukrov. Zasýtia, dodajú energiu, znižujú cholesterol, sú plné zdravých tukov aj ďalších živín. Desiata v podobe orechov už do niekoľkých týždňov prináša výrazné ozdravujúce aj zoštíhľujúce účinky.

Používajte repkový olej

Azda v každej kulinárskej relácii sa na varenie, pečenie a smaženie používa olivový olej. Je to však len mánia, ktorá nie je zdraviu prospešná. Ak nemáte olivový olej špeciálne na tepelnú úpravu, panenský za sporákom nikdy nepoužívajte. Rýchlo sa prepaľuje, ničia sa pozitíva, pribúdajú negatíva. Ukazuje sa, že na tepelnú úpravu je najlepší repkový olej. Lepší ako maslo či margaríny. Je jednou zo zdravých alternatívach v teplej kuchyni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuk #ryba #olivový olej #oriešky #vitalita #štíhla línia

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...