Čas náporu na náš žalúdok sa začína: Ako zvládnuť sviatočnú opicu?

Hoci medzi nasledujúcim víkendom a vianočnými sviatkami ešte zostáva pár pracovných dní, pre mnohých nastáva už o pár hodín čas voľna. A nielen to, aj čas žúrovania!

18.12.2015 07:00
opica - Vianoce - večierok Foto:
Nie je výnimočné, ak sa vianoční žúrovníci musia liečiť z opice viac ako 24 hodín.
debata

Práve v období vianočných sviatkov a voľna máme tendenciu vyraziť aspoň na jeden večierok či návštevu k priateľom alebo rodine. A málokto zostane len pri pohári horúceho čaju. Popíjanie alkoholu však so sebou nesie aj určitú daň. Niekedy poriadne boľavú.

Bolesť hlavy, závrat, žalúdočné problémy, prípadne únava – to všetko sa spája s klasickou „opicou“. Nedávny prieskum vo Veľkej Británii, z ktorého cituje server Metro.co.uk, nepriniesol práve pozitívne odhalenia. Väčšia časť dospelého národa sa totiž podľa odhadov z prieskumu, ktorý sa konal na vzorke 899-tisíc ľudí, bude v sobotu spamätávať z alkoholového vytrženia. Keďže tento rok pripadol piatok 18. december na piatok, stal sa zároveň aj najvhodnejším dňom na rozlúčkové párty so starým rokom či vianočné večierky. A následky sa teda prejavia už v sobotu.

Prieskum pri tom odhalil, že v Británii nie je výnimočné, ak sa vianoční žúrovníci musia liečiť z opice viac ako 24 hodín. Najdlhšie sa spamätávajú Severania – konkrétne Škóti a tiež obyvatelia Severného Írska – že by sme tam mohli vidieť paralelu medzi našimi Oravákmi?

Ktohovie, možno – ale jedno je isté – na alkohol je dobré byť pripravený. A zvládnuť nasledujúci víkend či sviatočné dni bez väčšej ujmy. Ako?

Voda

Pitný režim je dôležitý. Vodou (nie sladenými nápojmi!) by ste mali prekladať všetky alkoholické nápoje a piť ich v pomere 1:4 – na pohárik tvrdého alkoholu plný pohár vody.

Jedlo

Pred popíjaním alkoholu je dôležité sa najesť. Hoci normálne by sme vám ťažšie jedlo neodporúčali, pred párty je vhodnejšie. Pozor však na to, ak máte slabší žalúdok – v tom prípade si radšej dajte šalát s kuracím mäsom. Aj ten dokáže bojovať s množstvom alkoholu v žalúdku.

Čerstvý vzduch

Ak už popíjate, vyhýbajte sa podnikom, v ktorých sa fajčí. Dýchanie cigaretového dymu s alkoholom tvorí vražednú kombináciu. Nielen pre arómu vašich zvrškov, ale aj hlavu a dýchacie cesty. Ak ste sami fajčiarmi, skúste cigarety obmedziť a určite ich fajčite vonku – chladnejšie počasie funguje.

Jedna cesta

Nemiešajte. Viacero druhov alkoholu urobí v žalúdku poriadny guláš. Voľte jeden druh. Aj pri víne je dobré zotrvať pri jednej značke a druhe a zbytočne nekombinovať – ak ste teda nešli na ochutnávku. Tam však bude množstvo popíjaného alkoholu odborne regulované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #opica #prevencia #Vianoce #sviatky #žúr

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...