Šťastní ľudia nežijú dlhšie a mrzutosť život neskracuje

Šťastní ľudia nežijú dlhšie. Taký je aspoň výsledok výskumu, ktorý vykonali britskí vedci medzi viac ako 700 000 ženami vo veku 50 až 69 rokov.

20.12.2015 07:00
šťastie Foto:
Šťastná či nie - na dĺžku život to údajne vplyv nemá.
debata (4)

O jeho výsledkoch pred pár dňami informoval odborný časopis Lancet. Výskum vraj vyvracia doterajšie presvedčenie o tom, že pocity osobného šťastia sú zárukou dlhšieho života. Podľa vedcov na také tvrdenie nie je žiadny dôvod.

Vedci do prieskumu zaradili ženy, ktoré sa zapojili do britskej celoštátnej kampane prevencie rakoviny prsníka. Dlhodobé sledovanie ukázalo, že úmrtnosť žien, ktoré sa v pravidelných dotazníkoch označovali za šťastné, bola úplne rovnaká, ako úmrtnosť žien nešťastných. Za šťastné sa väčšinu času označovalo 40 percent opýtaných, za nešťastné 17 percent.

Mrzutosť život neskracuje, vyplýva z prieskumu, ktorý bol údajne najväčší svojho druhu. Podľa jeho autorov by sa ľudia mali skôr sústrediť na zlozvyky, ktoré skutočne život skracujú, najmä na fajčenie a obezitu.

„Všeobecne sa verí, že pocit nešťastia spôsobuje smrť a choroby, ale tak to nie je,“ komentoval výsledky výskumu Richard Peto z Oxfordskej univerzity.

Niektorí vedci majú podľa agentúry AP dojem, že na mužov sa výsledky výskumu nemusia vzťahovať. „Muži a ženy pocit šťastia vnímajú odlišne,“ usudzujú odborníci.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #šťastie #zivot #dlhovekosť #rzutosť

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....