Postoj k starnutiu môže ovplyvniť to, ako zostarneme sami

Aký máte pocit zo starých ľudí? Odpoveď na túto otázku sa zdá byť spojená s tým, ako dobre sa náš mozog bude brániť proti Alzheimerovej chorobe.

15.12.2015 07:00
starnutie Foto:
Stereotypy spojené so starnutím sa môžu podpísať na našej vlastnej starobe.
debata

Vyplýva to z dvoch štúdií, ktoré boli zverejnené v časopise Psychology and Aging. Vedci z Yaleovej školy verejného zdravia tvrdia, že je to vôbec prvýkrát, čo sa podarilo nájsť spojenie medzi týmto rizikovým faktorom a zmenami na mozgu súvisiacimi s Alzheimerovou chorobou.

Prvá štúdia sa zamerala na stereotypy, ktoré sa k starobe často priraďujú. Účastníci, ktorým mali viac ako štyridsať rokov, dávali body podľa toho, do akej miery sa stotožnili s celou škálou stereotypných tvrdení – napríklad, že „starší ľudia sú nesvojprávni“, alebo „starší ľudia majú problém učiť sa nové veci“.

Asi o 25 rokov neskôr, keď mali ľudia z tejto skupiny priemerne 68 rokov, začali vedci so sériou snímok magnetickej rezonancie, aby zmerali objem hipokampu. Zmenšenie tejto časti veľkého mozgu je spájané s Alzheimerovou chorobou. A vedci zistili, že ľudia, ktorí pred štvrťstoročím mali najviac negatívny názor na starnutie, mali úbytok hipokampe najväčší.

V druhej štúdii vedci merali ďalšie dva mozgové znaky Alzheimerovej choroby, tentoraz pri pitve zosnulých účastníkov štúdie. Aj v tomto prípade boli výsledky zhodné a zmeny na mozgu boli výraznejšie u ľudí s negatívnejšími názormi na stereotypy spojené so starobou než u tých, ktorí sa na starnutie pozerali optimistickejšie.

Môže to byť dosť neradostné pomyslenie, že negatívne kultúrne stereotypy ohľadom veku môžu mať taký hlboký vplyv na to, ako náš mozog starne – tým viac, že stereotypy svojej kultúry preberajú už štvorročné deti.

Ale na výsledky štúdie sa dá pozerať aj z opačného hľadiska – ak nájdeme spôsoby, ako v rámci celej spoločnosti podporiť pozitívnejší pohľad na starobu, môžu na tom naše mozgy byť s postupujúcim časom o niečo lepšie, uvádzajú autori štúdie.

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vek #Alzheimerova choroba #vnímanie #mozoh

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...