Trápia vás bolesti hlavy? Na vine môžu byť žuvačky

Bolesti hlavy prichádzajú a odchádzajú. Keď odchádzajú, je to fajn pocit, ale čo s tým, keď sú znova tu?

28.12.2015 13:30
žena, žuť, žuvať, žuvačka Foto:
Možno toto je dôvod, prečo vás tak často bolí hlava.
debata

K najčastejším príčinám, prečo hlava rozbolí, patrí stres, nedostatok spánku, hormonálne výkyvy… Avšak niekedy býva príčina bolesti hlavy oveľa banálnejšia. Napríklad taká žuvačka. Na jej zúbok sa pozrel lekár Nathan Watemberg z univerzity v Tel Avive.

Na vine je zatínanie

Deti a mladí ľudia, ktorí sa v detskej nemocnici v Tel Avive sťažovali na bolesti hlavy, často žuli žuvačku. Túto činnosť podaktorí z nich vykonávali až šesť hodín denne! V štúdii sa sledovalo tridsať ľudí vo veku od šesť do devätnásť rokov. Ukázalo sa, že až v 90 percentách prípadov bolesti hlavy ustúpili, alebo dokonca úplne vymizli, keď testovaní so žuvaním prestali.

Prepínanie čeľustí

„Každý lekár vie, že prepínanie čeľustného kĺbu spôsobuje bolesti hlavy,“ povedal Watemberg. „Verím, že presne to sa stane, keď deti a tínedžeri permanentne žujú žuvačku.“ Neustálym žuvaním, kedy zapájame do činnosti čeľusť a čeľustné svaly, pôsobíme na nervy a cievy v hlave, čo spôsobí bolesti hlavy.

Žuvačky bokom

Aby si Watemberg overil, že štúdia neklamala, nabádal účastníkov štúdie, aby znova začali žuť žuvačku. Ukázalo sa, že bolesti hlavy sa v plnej kráse opäť vrátili. Vyskúšate odložiť žuvačky bokom, čo sa stane?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #čeľusť #nervy #žuvačka #žuvanie #bolesti hlavy

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...