Neseďte toľko! Môže vás to zabiť... Alebo, ako tomu zabrániť!

Sedavý spôsob života je závažným rizikovým faktorom pre tých, ktorí trpia chorobami koronárnych tepien, predovšetkým ak sú starší ako šesťdesiat rokov.

12.12.2015 08:00
sedenie, počítač, chrbtica, bolesť Foto:
Dlhodobé sedenie nie je problém len pre chrbticu. Škodí aj srdcu.
debata

Muži sedia v priemere pri televízii, pred počítačom alebo v automobile denne osem hodín, ženy o niečo menej. Európski kardiológovia prichádzajú s niekoľkými trikmi, ktoré sa dajú použiť doma aj v úrade a ktoré sú dobrou prevenciou. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Obranou organizmu pred srdcovými chorobami môže byť aj to, že sa v čase, keď beží počas filmu v televízii reklama, zdvihnete z pohovky. Hodiny strávené pred televízorom skrátka ohrozujú zdravie. Prekonajte lenivosť a využite každú príležitosť k pohybu. Nestačí ráno si zacvičiť a potom stráviť celý deň posediačky. Dlhodobé sedenie totiž zmarí všetok pozitívny účinok cvičenia, upozorňujú experti z Európskej spoločnosti pre kardiológiu. Ich varovanie sa týka najmä tých ľudí, ktorí trpia chorobami koronárnych tepien väčšinou spôsobených artériosklerózou.

Na rozdiel od toho, čo lekári odporúčajú, sa pacienti radami týkajúcimi sa životného štýlu neriadia. Najmä muži trávia v priemere osem hodín denne v nepretržitom sedení, zvlášť takí, ktorí majú šesťdesiat a viac rokov. Predovšetkým sedia pri televízii alebo pri počítači alebo šoférujú automobil. Ženy, ktoré sú zamestnané starostlivosťou o domácnosť, strávi denne sedením sedem hodín. Dlhodobé sedenie však môže úplne vymazať účinky programov rehabilitácie, ktoré im ich lekári zostavili.

Kanadskí vedci z Inštitútu kardiológie Ottawskej univerzity monitorovali denný program 278 pacientov, mužov i žien, ktorí vykonávali rehabilitáciu srdca. Prirodzene tí, čo najviac sedeli, mali tiež vyšší index telesnej hmotnosti a nižšiu kardiorespiračnú zdatnosť, teda schopnosť srdca a cievneho systému dopravovať krvou dostatok kyslíka k pracujúcim svalom. Výskum bol publikovaný na stránkach European Journal of Cardiovascular Prevention.

„Boli sme prekvapení výsledkami, pretože naši pacienti vedia, ako je pohyb významný. Aj napriek tomu trávia muži osem hodín denne v sede, či už doma, v úrade alebo v aute,“ konštatovala šéfka štúdie Stephanie Princeová.

„Kto dlhodobo sedí, váži viac a má menšiu schopnosť obnovy fyzických síl. Pacienti tráviaci veľa času v sede vykazujú horší zdravotný stav, aj keď podnikajú nejakú fyzickú aktivitu. Obmedziť dobu sedenia je rovnako dôležité ako cvičiť,“ dodala.

„Ak menej sedíme, nenahradí to cvičenie, ale môže to pomôcť v tom, že sa viac hýbeme,“ zdôrazňuje doktorka Princeová. A ako? Európska spoločnosť pre kardiológiu ponúka šesť trikov, ako využiť čas, keď sa nič nedeje:

  1. Každých 30 minút sa zdvihnite a hýbte sa.
  2. Zdvihnite sa pri reklamách v televízii, či ešte lepšie: cvičte pri televízii.
  3. Zvýšte svoju pozornosť tým, že budete robiť pravidelné prestávky pri počítači, pri ktorých sa vzdialite od obrazovky.
  4. Dajte si radšej ľahké jedlo vonku než aby ste jedli pri počítači.
  5. Choďte si ľahnúť namiesto toho, aby ste večer sedeli v kresle pred televíziou. Prospeje to aj kvalite vášho spánku.
  6. Pozorujte hodinu po hodine, čo celý deň robíte, aby ste zistili, nakoľko ste prepadli sedavému životnému štýlu.
debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #sedenie #zdravie #ohrozenie #srdce #cievy

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....