Sviatočný nápor na žalúdok? Ochráňte ho jednoduchými trikmi

Aj vy sa už obávate toho, ako zase bude vyzerať zloženie vášho jedálnička v najbližších týždňoch?

07.12.2015 17:00
jedlo - maškrtenie cez Vianoce - vianočné... Foto:
Vianoce sú náporom na žalúdok.
debata

Maškrtenie k Vianociam a aj času pred ich príchodom patrí, ale pre svoje zdravie môžeme urobiť pár drobností, ktoré z dlhodobého hľadiska zafungujú. Aké?

1. Voda s citrónom

Pite ju nalačno každé ráno. Okrem toho, že príjimate vitamín C sa staráte aj o prečistenie pečene a celého zažívacieho systému. Vitamín C pomáha imunite a látky obsiahnuté v citróne fungujú tiež na osvieženie, energiu a potlačenie chuti na sladké.

2. Surové dobroty

Maškrtiť zdravšie by mohlo byť jedno z vašich hesiel týchto Vianoc. Orechové cesto je síce super, ale čo tak radšej zamaškrtiť si na podrvených surových orechoch, ktoré do pevnejšieho stavu spojí napríklad javorový sirup? Aj ovocie alebo zelenina by sa mali jesť v surovom stave. Surové pokrmy môžete pridávať aj k vareným jedlám.

3. Zelenina ako príloha

Pochutiť si na pečenej kačici alebo rybe je skvelá vec, ale namiesto príloh v podobe ryže, zemiakov, zemiakového šalátu či nebodaj pečených ksynutých buchiet voľte radšej šalátové prílohy. Okrem ľahšej stráviteľnosti dodajú telu aj množstvo vitamínov.

4. Zdravšie cukry

Sladiť môžete zdravšie – med, javorový sirup, stévia. Skúste pracovať s nimi pri pečení, ale aj pri ochucovaní – napríklad čaju či vianočného latté.

5. Pohyb

Cvičenie je dôležité aj v predvianočnej sezóne. Pohyb totiž pomáha udržiavať v pohotovosti váš metabolizmus a zažívací systém a tým pádom aj jednoduchšie strávite jedlo, ktoré ste prijali. Takže, maškrtenie či nezdravšie pochúťky áno, ale vždy ich vyvážte aj jedným intenzívnym tréningom. A cvičte, samozrejme, pravidelne a viackrát týždenne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #triky #žalúdok #jedlo #Vianoce #maškrtenie #nápor

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...