Sledujete si tep? Je to rovnako dôležité ako strážiť tlak!

V súvislosti so zdravým srdcom sa najčastejšie skloňuje tlak krvi. Zabúda sa však na rovnako dôležitý signalizačný mechanizmus, ktorým je tep.

01.12.2015 15:00
tep, kondícia, fitnes, beh Foto:
Dlhodobým športovaním sa tep v pokoji znižuje.
debata

Ten treba sledovať pravidelne a to aj vtedy, ak ste podľahli ošiaľu cvičenia. Vlastne vtedy ešte dôraznejšie.

Aký je ideálny?

Výskumy dokazujú, že ľudia, ktorí majú v pokoji údery srdca vo vyššej hladine ako 70 úderov za minútu, majú aj významnejšie riziko srdcových príhod. Najlepšiu prognózu žiť najdlhšie majú ľudia, ktorých tep sa ustálil na úrovni 60 úderov za minútu a menej. Nie je dokázané, že srdce má stanovený počet úderov za život, ale niektorí tomu veria. Pravdou je, že pomalšia pulzová frekvencia život predlžuje.

Pozor na zlyhanie

Ľudia s pokojným tepom nad 70 úderov majú vyššiu šancu zlyhania srdca až o 46 %. Tep preto netreba zanedbávať a je dôležité ho sledovať rovnako pravidelne ako tlak. Pritom jeho meranie je jednoduché. Nepotrebujete ani žiadne drahé zariadenie, stačí stopky a počítať údery.

Je dobré srdce zaťažovať

Zdá sa, že len dlhodobo zvýšená pulzová frekvencia zle vplýva na srdce. Naopak zvýšenie pulzu pri športovej disciplíne napomáha udržiavať srdce zdravé. Ani pri športe by sme však nemali dosahovať maximálnu pulzovú frekvenciu iba optimálnu, ktorú dostaneme vzorom 220 – vek a z toho určiť 85 %. Aj preťažovanie srdca pri športe môže mať totiž nezdravé následky.

Tep sa dá dlhodobo znižovať

Najhorší tep majú tí, čo sa najmenej hýbu. Dlhodobým športovaním sa tep v pokoji znižuje. Bežci mávajú extrémne nízky tep, vďaka tomu, že ich srdce zvláda aj dlhé behy. Pravidelným a systematickým športovaním na úrovni optimálnej záťažovej frekvencie sa pomaly začne tep v pokoji znižovať. Preto to nie je iba fráza, že tí, čo športujú žijú dlhšie. Aj vďaka srdcu. Šport je aj najúčinnejšia možnosť ako tep dostať pod kontrolu. Najideálnejší je aeróbny tréning. Tep môže klesnúť aj úbytkom na váhe a stravovaním založeným na väčších porciách zeleniny. Napriek tomu nič nemá na srdce priaznivejší vplyv ako aeróbna aktivita aspoň štyrikrát týždenne počas 30 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #srdcovo-cievne ochorenia #zaťaženie #tlak krvi #tep

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...