Aj tieto prešľapy môžu zapríčiniť bolesť zubov

To, že zub rozbolí, môže mať veľa príčin. Tu je niekoľko "hriechov", ktorých sa počas bežného dňa dopúšťame. A naše zuby trpia.

03.12.2015 15:00
bolesť zuba, boľavý zub Foto:
Zuby môžu bolieť aj po pití ovocných džúsov. Vezmite si na pomoc slamku.
debata

Zlá zubná kefka

Ak chceme zabrániť bolesti zubov, dôkladná ústna hygiena je alfou a omegou. Patrí sem aj správna zubná kefka. Aj vy si vymieňate kefku až keď „musíte“ a štetiny sú vykrivené do strany? Chyba. Na takejto starej kefke sa môžu baktérie veselo hromadiť. Zubnú kefku si treba meniť raz za tri mesiace a po každom prechladnutí či chrípke – aby sa zabránilo ďalšej infekcii.

Málo pasty?

Šetríte? Pokojne, ale zubnú pastu z toho vynechajte. Zuby si totiž dôkladne vyčistíme len v prípade, že máme dostatočne veľa zubnej pasty. Inak riskujeme bolesť.

Zlá technika čistenia

Aj tá môže spôsobiť bolesť zuba. Čistíte si zuby krúživými pohybmi? Zle. Lepšia technika je zuby si kefkou akoby „zmetať“ – pohybmi zhora nadol. Chránime tým ďasná a odstraňujeme zubný povlak.

Dlho, dlho…

Čím dlhšie si čistíme zuby, tým budú zdravšie, belšie a krajšie? Zle. Stačia tri minúty, potom už opäť hrozia problémy so zubami, môžeme si poraniť ďasná a narušiť sklovinu.

Zanedbaný jazyk

Čistenie jazyka hrá dôležitú úlohu. Na jazyku číhajú baktérie, ktoré môžu spôsobiť zubný kaz. Špeciálna škrabka na jazyk vo vašej kúpeľni nesmie chýbať. Dve, ak máte partnera.

Čo nepiť a nejesť?

Cukor! To už dávno vieme… Cukor poškodzuje zuby, je príčinou bolesti aj kazov. Ak pijete ovocné džúsy, použite slamku. Zle však zubom robí aj med. V tomto prípade nie je lepšou alternatívou cukra, pretože sa lepí na zuby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #zubná kefka #cukor #baktérie #sklovina #ďasná #bolesť zuba

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....