Šťastie si za peniaze nekúpite?! A čo ak predsa? Poradíme ako

Poznáte tú slávnu vetu - šťastie si človek ani za všetky peniaze sveta nekúpi. Ale je to naozaj tak?

22.11.2015 14:30
šťastie - pocit - nadšenie, skákanie, príroda, jar Foto:
Ako byť šťastný? Niektoré rady, potvrdené vedecky, vás prekvapia.
debata

Pravda môže byť kdesi uprostred. Áno, peniaze sami osebe možno ešte nikoho šťastným neurobili, ale aj financie nám dokážu priniesť pocit naplnenia, spokojnosti, radosti či šťastia. A to vôbec nemusíme vyhrať v športke…

Šlachetnosť

Peniaze ako zdroj radosti pre niekoho iného? Možno aj vy patríte medzi ľudí, ktorí pravidelne prispievajú na charitatívne akcie, prípadne podporujú konkrétny útulok či organizáciu. Šlachetnosť je vlastnosť, ktorú nemusíte vystavovať na obdiv, ale kdesi vo vnútri v kútiku srdca sa jej plody prejavia. Prejav vďaky, milé slovo, či napríklad kresba alebo list z detského domova, do ktorého pravidelne posielate školské potreby a odevy, dokážu vyvolať naozaj pekné emócie.

Zmysel pre obdarovanie

Nemusia to byť brilianty alebo najnovšia elektronika. Aj drobné darčeky či len pozvanie na kávu alebo obed môže byť cestou k tomu, aby ste sa cítili spokojnejšie a šťastnejšie. Potvrdzujú to aj výskumy, ktoré nedávno citovali v záveroch štúdie z Duke University. Preukázalo sa v nej, že kúpiť capuccino pre priateľa či kolegu vás spraví šťastnejšími, ako keď ho kupujete pre seba. Dôvodom je fakt, že vás ľudia v interakcii vnímajú inak, pozitívnejšie. A vy sa cítite šťastnejší.

Zážitky

Niektoré zážitky sa zaobídu celkom bez peňazí, na niektoré ich trošku (divadlo, múzeum, koncert), alebo trošku viac (dovolenka, road-trip, večera vo vychytenej reštaurácii) potrebujete. Jedno je však isté – míňanie peňazí na zážitky vám prináša omnoho väčší pocit šťastia a naplnenia, ako ich míňanie na hmotné veci. Dôvodom je podľa psychológov až trojúrovňová emócia – očakávanie zážitku, jeho samotné prežívanie a spomienky, ktoré po ňom zostanú. Platí tiež, že čím neobyčajnejší zážitok bol, tým dlhšie pretrváva spomienka, ktorá sa k nemu viaže. Aj preto je investovanie peňazí a úspor do zážitkov preukázaným spôsobom na dosahovanie pocitu šťastia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #peniaze #radosť #šťastie #emócia

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...