Päť dôvodov, prečo vám nefunguje diéta

Dali ste sa na tú strastiplnú cestu odriekania. Stravovanie askétu by malo byť korunované úspechom, ale akosi sa nič nedeje.

21.11.2015 14:00
chudnutie, stravovanie, cvičenie Foto:
Zvoľte si diétu, ktorú vaše telo príjme s adekvátnym efektom.
debata

Čo však môže byť za tým, že ospevovaný spôsob chudnutia vám nezaberá dlhodobo a dokonca ani okamžite?

Nie je to diéta pre vás

Je to jednoduché. Každý organizmu má síce žalúdok, ale nie každý organizmus rovnako funguje. Niekomu sa spaľuje rýchlejšie, niekomu pomalšie. Niekto má rozdielnu schopnosť metabolizácie cukrov, tukov, živín. Naše telá, ich stavba aj krvné skupiny sa líšia. Dokonca nechudneme všetci rovnakým tempom. To znamená, že niekomu môže receptár zafungovať lepšie, inému horšie. Netreba preto lipnúť na diéte, ktorá vám neprináša výsledky, ale skúste nájsť niečo, čo vaše telo príjme s adekvátnym efektom.

Diéta je príliš radikálna

Radikálne diéty sú postavené na obmedzení niektorej zložky v strave. Problém nastáva, že len čo sa prehrešíte proti stravovaniu, tak okamžite sa nuluje efekt ubúdania tuku. Navyše ak je diéta príliš radikálna, nalomí psychiku a vy sa neviete dočkať jej konca. Posledné zistenia ukazujú, že psychika zohráva pri chudnutí rovnaký aspekt ako zmena stravy. Ak vnímate diétu negatívne, schudnete omnoho menej ako tí, čo sa z diéty tešia a dokonca si z nej spravili životný štýl.

Iba hladujete

Ak chcete trvalé výsledky, je potrebné zmenu stravovacích návykov kombinovať so športovou aktivitou. Nielen preto, že pohybom spaľujete kalórie. Žiaduce je zvýšiť objem svalstva, ktoré spaľuje energiu rýchlejšie. Platí, že čím viac pohybu, tým menej sa budete musieť trápiť s diétou. Ak meníte stravu, meňte aj sedavý spôsob života, inak sa úspech, a najmä ten trvalý, nikdy nedostaví.

Diétu nedodržiavate

Skrátka ste precenili svoje sily. Človek veľmi rád klame sám seba v tom, že sa snaží jesť zdravo, chudnúť, ale pritom z receptúry na chudnutie dodržiava tak 50 %. Obvykle ju kazí aj nepremyslenými odmenami za „hladovanie“. Vyberte si menej radikálnu diétu a chudnite pomalšie, alebo vydržte presne to, čo vám naordinoval dietológ. Žiadna iná cesta k funkčnej diéte nie je.

Pretože je to o diéte

Základným predpokladom diéty je jej obmedzená funkčnosť. Lepšie povedané, nefunkčnosť. Predstavte si tie finančné straty všetkých autorov diét a knižiek o chudnutí, ak by niekto raz a navždy vyliečil obezitu. Diéta môže byť vždy len úvodom k zmene životného štýlu. Kto sa spolieha, že diéta za pár dní vyrieši jeho celoživotný problém, bude zas a znova len sklamaný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #zdravá strava #hladovanie #metabolizmus #diétna strava

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...