Voňavé periny, kniha či cereálie! Metódy na spánok, ktoré prekvapia

Aj vy patríte medzi skupinu ľudí, ktorí nespia počas noci ako zarezaní, ale skôr rátajú ovečky, prípadne sa počas noci niekoľkokrát zobudia a prehadzujú, kým znovu upadnú do polospánku?

18.11.2015 07:00
Spánok si môžete uľahčiť a zintenzívniť. Foto:
Spánok si môžete uľahčiť a zintenzívniť.
debata

Nespavosť či nekvalitný spánok je problémom súčasnej doby – dôvodom je často stres a vnútorné napätie, ktoré nedokážeme odložiť ani s príchodom do spálne a uložením sa do postele.

Kým však pristúpite k liekom na spanie (vlastne sa im snažte vyhnúť!), je dobré vyskúšať niekoľko metód, ktoré by váš spánok zlepšiť mohli. Niektoré možno prekvapia, ale otestovať ich účinnosť za to stojí.

1. Voňavé periny

Štúdia vo Veľkej Británii ukázala, že až 75 percent ľudí priznalo, že sa im spí lepšie vo voňavých, čerstvo oblečených perinách. Odborníci odporúčajú prať posteľnú bielizeň zhruba každé dva týždne. Ak chcete vôňu udržať intenzívnejšiu (vyberajte si aviváž či tekutý prací prášok starostlivo), perte ju každý týždeň. Podobné platí aj pre plachtu. Ak spíte pod väčšou prikrývkou, ktorá je náročnejšia na pranie, prípadne ju dávate do čistiarne, môžete si pomôcť žehlením a vôňou v rozprašovači, do ktorej pridáte vonný olej.

2. Chlad

Nie je reč o skutočnom chlade, ale dávno sa vie, že sa nám lepšie spí v miestnosti, ktorá je chladnejšia v porovnaní so zvyškom bytu. Pred spánkom teda dobre vyvetrajte a upravte aj termostat na radiátore, prípadne ho v spálni celkom vypínajte. Chlad uvoľňuje telo, znižuje telesnú teplotu a zlepšuje tak zaspávanie.

3. Spacie žiarovky

Znie to zvláštne? Ale vedzte, že už nejaký čas sú na trhu žiarovky, ktoré vydávajú svetlo podporujúce tvorbu melatonínu – spacieho hormónu. Dajú sa kúpiť v špecializovaných obchodoch, alebo online.

4. Kniha

Hoci to môže znieť nelichotivo voči autorom, knihy sú často najlepším uspávacím prostriedkom. Dôvodom však nie je, že by bol dej nezaujímavý. Ide o kombináciu časti dňa (teda noci), svetla nočnej lampy a rozloženia písmen v tlačenej knihe. To všetko dokopy dokáže privolať spánok rýchlejšie než by ste si mysleli. Vyhnite sa však čítaniu na podsvietených obrazovkách tabletov či mobilov.

5. Cereálie

Hoci sú spájané s raňajkami, podľa viacerých odborníkov ich malé množstvo v kombinácii s mliekom dokáže uľahčiť príchod spánku a odporúčajú ich konzumovať pred uložením sa do postele. Samozrejme, množstvo nemusí byť veľké. Sacharidy v cereáliách však dokážu zvýšiť produkciu serotonínu a podobné platí aj pre mlieko. To tiež upokojuje vďaka obsahu vápnika a magnézia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #spánok #nespavosť #cereálie #periny #metóda

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...