7 horúcich elixírov na prežitie zimy v zdraví

Nikdy nám nechutí čaj tak, ako keď za oknami treští mráz a fúka vietor.

14.11.2015 14:40
Lapacho, čaj, imunita Foto:
Lapacho je nápoj z kôry juhoamerického stromu Pau D´Arco.
debata

Zvierať šálku horúceho nápoja v dlaniach je presne to, čo nám prinavráti pocit tepla, pohody, dobrej nálady aj zdravia.

Zázvor

Je dokonalým spoločníkom počas celej zimy. Stačí málo. Zázvor nakrájať na malé kúsky, alebo nahrubo nastrúhať, zaliať vodou na úrovni 90 stupňov a keď teplota ešte klesne, pridáme med a citrón. Je to recept na boľavé hrdlo, na vysoký krvný tlak aj na zimu. Zázvor totiž skutočne vďaka kapsaicínu zahrieva telo. Preto je najlepšou alternatívou na mesiace, keď za oknami začína tuhnúť.

Nechtík

Má intenzívny protizápalový účinok, čo znamená, že je skvelou prevenciou všetkých respiračných ochorení, ktoré na nás počas zimy zvyknú útočiť. Je vynikajúcou podporou uzdravenia pri liečbe už prepuknutých vírusových ochorení a akoby na vedľajší úväzok podporuje aj žlčník a pečeň.

Echinacea

Nepatrí síce k rastlinám, ktoré sa dajú nazbierať aj na našich lúkach, ale je vynikajúcim spoločníkom na zimu. Čaj z echinacei rýchlo stimuluje obranyschopnosť a dokáže postaviť na nohy oslabený imunitný systém. Ten je počas zimy skúšaný okolím aj nedostatkom prírodných vitamínov. Echinacea je skvelý spoločník na zimný večer. Neobsahuje totiž povzbudivé látky a preto sa po takomto čaji skvele zaspáva.

Lapacho

Unikátny čaj svojou chuťou aj vlastnosťami. Ide o kôru juhoamerického stromu Pau D'Arco. Na jeho prípravu je potrebné kôru najprv variť, potom lúhovať. Je však pokladom z krajiny, kde ju domorodí šamani považujú za všeliek. Zlepšuje dokonca chronické ochorenia, keďže významne stimuluje imunitu a po tomto nápoji vám ožije celé telo.

Medovka

Čaj z medovky v našich končinách k zime patrí. Svojou vôňou aj účinkami. Okrem tohto, že uvoľňuje hlien, má antibakteriálne účinky a podporuje imunitu, veľmi dobre vplýva aj na psychiku. Stačí jedna upokojujúca šálka na večer a zrazu sa všetky depresívne nálady spôsobené nedostatok svetla rozplývajú. Miesto prebdených nocí prichádza ovlažujúci a pokojný zimný spánok.

Šalvia

Keď udrie zima, treba ju vyhľadať. Dôvod? Je prírodné antibiotikum, dodáva energiu, odstraňuje zápaly močového mechúra, podporuje vykašliavanie. Je účinná na všetky zimné neduhy. Čaj zo šalvie je liek, ktorým sa oplatí si sem – tam spestriť večer aj preventívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #čaj #zázvor #bylinky #zima #lapacho #horúci nápoj

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...