Stredomorská strava omladí mozog o päť rokov

Zdravá výživa chráni pred prirodzenou atrofiou mozgu spôsobenú starnutím.

13.11.2015 17:00
zdravá strava, zelenina, diéta Foto:
S konzumáciou zdravej stravy robíme dobrú službu nášmu mozgu.
debata

Kto je zdravo, má tiež viac sivej hmoty mozgovej, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Ryby, olivový olej, ovocie a zelenina … Je dokázané, že stredomorská strava pôsobí kladne na početné aspekty nášho zdravia. Štúdia nedávno publikovaná na stránkach časopisu Neurology hovorí, že robí dobre aj mozgovým bunkám človeka. Keď jedávate aspoň päť druhov potravín zahrnutých do stredomorskej stravy, spomaľuje sa atrofia mozgu, ktorá je typickým prejavom procesu starnutia.

Štúdia, ktorú viedla lekárka Yian Gu z Inštitútu pre výskum Alzheimerovej choroby a starnutie mozgu pri americkej Kolumbijskej univerzite, pracovala so 674 osemdesiat­nikmi, ktorí nevykazovali známky demencie. Všetci účastníci štúdie vyplnili dotazník o svojich stravovacích návykoch. Potom boli vyšetrení magnetickou rezonanciou mozgu, keď im zisťovali celkový objem mozgu, objem šedej a bielej hmoty, a podrobili sa ešte ďalším vyšetreniam. Vedci objavili, že kto sa vernejšie držal stredomorskej stravy, mal väčší mozog.

U osôb, ktoré sa stravovali podľa zásad stredomorskej kuchyne, bol celkový objem mozgu o 13,11 mililitra väčší, objem šedej hmoty mozgovej bol o päť mililitrov väčší a objem bielej hmoty mozgovej bol väčší o 6,41 mililitra.

Vplyv na objem veľmi dôležitej sivej hmoty mozgovej majú predovšetkým jedálničky s vysokým podielom rýb a nízkym podielom ostatných druhov mäsa. Jedálničky s malým množstvom mäsa (iného ako rybieho) majú tiež pozitívny vplyv na celkový objem mozgu, zatiaľ čo jedálničky bohaté na ryby sú tiež spájané s väčšou hrúbkou mozgovej kôry. Autori štúdie pripomínajú, že je zatiaľ predčasné hovoriť o jasných príčinných súvislostiach, avšak pozitívny vplyv stredomorskej diéty na mozog je nepochybný.

Vedci na základe tejto štúdie dospeli k záveru, že čím viac sa držíme stredomorskej stravy, tým menej sa prejavuje starnutie mozgu, ako by sa náš mozog omladil o päť rokov.

„Výsledky nášho výskumu napovedajú, že je potenciálne možné predchádzať prirodzenej atrofii mozgu spôsobenej starnutím jednoducho tak, že si zvolíme zdravú stravu,“ konštatovala lekárka Yian Gu.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #strava #jedlo #omladenie #stredomorská

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...