Spoľahlivo povzbudí
Čierny čaj obsahuje kofeín, vďaka čomu pôsobí povzbudzujúco. Kto ho pije pravidelne, môže si znížiť vysoký tlak a zabrániť aj tvorbe stresového hormónu kortizolu. Aminokyseliny v čiernom čaji posilňujú imunitný systém, vysoký obsah fluoridu je dobrý pre kosti a zuby. Teobromín a teofylín rozširujú priedušky a chránia sliznicu. Mimochodom, štúdie ukázali, že zdravý účinok čierneho čaju sa stratí, ak doň pridáme mlieko. Pozor na to.
Máme na výber
Ku „klasikom“ medzi čiernymi čajmi patrí Assam (silný), Ceylon („príjemný“) a Darjeeling (mierny). Anglické „first flush“ označuje zber od februára do apríla, takýto čaj je mierny a kvetnatý. „Second flush“ sa zbiera v júni a v júli a jeho chuť je o čosi prenikavejšia. Čaj môže byť aj aromatizovaný, k najobľúbenejším takýmto sortám patrí určite Earl Grey. Má príchuť bergamotového oleja, mieša sa v ňom aj typická citrusová chuť.
Stimulujúco alebo harmonicky
Podľa toho, ako dlho čaj lúhujeme, pôsobí stimulujúco alebo harmonicky. V prvých troch minútach sa z neho uvoľňuje kofeín, ktorý prebúdza. Ak ho necháme lúhovať dlhšie, (maximálne však päť minút), uvoľnia sa z neho horké triesloviny (tanín). Tie tlmia kofeín a pôsobia upokojujúco.