Nielen káva prebudí. Aj čierny čaj sa hlási o slovo!

Začať deň čiernou, či už sladkou alebo horkou kávou, pozná väčšina z nás. A čo náhrada za ňu? Máme tu predsa ešte zdravý čierny čaj!

16.11.2015 07:00
čierny čaj Foto:
Čierny čaj.
debata

Spoľahlivo povzbudí

Čierny čaj obsahuje kofeín, vďaka čomu pôsobí povzbudzujúco. Kto ho pije pravidelne, môže si znížiť vysoký tlak a zabrániť aj tvorbe stresového hormónu kortizolu. Aminokyseliny v čiernom čaji posilňujú imunitný systém, vysoký obsah fluoridu je dobrý pre kosti a zuby. Teobromín a teofylín rozširujú priedušky a chránia sliznicu. Mimochodom, štúdie ukázali, že zdravý účinok čierneho čaju sa stratí, ak doň pridáme mlieko. Pozor na to.

Máme na výber

Ku „klasikom“ medzi čiernymi čajmi patrí Assam (silný), Ceylon („príjemný“) a Darjeeling (mierny). Anglické „first flush“ označuje zber od februára do apríla, takýto čaj je mierny a kvetnatý. „Second flush“ sa zbiera v júni a v júli a jeho chuť je o čosi prenikavejšia. Čaj môže byť aj aromatizovaný, k najobľúbenejším takýmto sortám patrí určite Earl Grey. Má príchuť bergamotového oleja, mieša sa v ňom aj typická citrusová chuť.

Stimulujúco alebo harmonicky

Podľa toho, ako dlho čaj lúhujeme, pôsobí stimulujúco alebo harmonicky. V prvých troch minútach sa z neho uvoľňuje kofeín, ktorý prebúdza. Ak ho necháme lúhovať dlhšie, (maximálne však päť minút), uvoľnia sa z neho horké triesloviny (tanín). Tie tlmia kofeín a pôsobia upokojujúco.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #vysoký tlak #čierny čaj #priedušky #fluorid #kortizol #prebúdzač

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...