Bylinkové zázraky, ktoré pomôžu telu: Tieto by ste podceňovať nemali

Blahodárne vlastnosti korenín a byliniek poznali národy už pred stáročiami. Aj dnes, v 21. storočí - storočí fast-foodu a uponáhľaného jedla, však majú svoj zmysel.

05.11.2015 12:00
škorica Foto:
So škoricou môžete účinne bojovať proti chrípke.
debata

Takmer každá bylinka má nejaký konkrétny účinok, dokáže v patričnej mierke pomôcť telu alebo mysli. My sme vybrali tri, ktoré pôsobia priaznivo rozličnými spôsobmi, ale dokážu naozaj pomôcť.

Mäta

Je dobrá na trávenie a prospieva zažívaciemu systému. Či už čerstvá, alebo sušená, dokáže upokojiť kŕče v bruchu, zmierniť plynatosť alebo nepríjemný pocit pnutia. Je ideálne pridávať ju do predjedál, aby tak mohlo nasledovné jedlo byť lepšie trávené. Mätový olej sa využíva tiež na upokojenie nevoľnosti, alebo jej nevoľnosti – napríklad pri cestovaní v lietadle či na dlhších trasách autobusom.

Pri mäte tiež nemožno zabúdať na vynikajúce vlastnosti pri uvoľňovaní kašľa, alebo problémov s dýchaním. Naparovanie sa na mätovým odvarom pomôže uvoľniť upchatý nos a lekári mätu odporúčajú dokonca pri astme.

Koriander

Výraznejšia chuť tohto korenia možno nenahráva tomu, aby bol často skúšaný v slovenskej kuchyni, ale možno vás presvedčí jeho blahodárnosť pre telo. Pomáha totiž zbavovať telo neželaných kovov, ktoré sa objavujú napríklad v konzervovanom jedle alebo väčších rybách ako je losos. Obsah niekoľkých kyselín v koriandi pomáha v tele znižovať cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pozitívne pôsobí aj na krvný tlak. Zvonku možno využiť koriander na ošetrenie a ochranu pokožky. Vďaka protizápalovým a hojivým účinkom totiž odvar z neho dokáže pomôcť pri ekzémoch, suchej koži, alebo malých rankách.

Škorica

Obdobie, keď ju budeme pridávať do vareného vína či vianočného pečiva, sa blíži. Ale škoricu môžete využiť aj ako bojovníka s cholesterolom či zápalom v tele. Jej protizápalové účinky sa dajú zužitkovať aj pri ošetrení zvonku, ale je lepšie škoricu pridávať do nápojov či jedla. Dokáže pomôcť aj srdcu a dokonca sa hovorí o tom, že pravidelné konzumovanie škorice znižuje riziko neurologických degeneratívnych chorôb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #bylinky #mäta #škorica #koriander

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...