Spracovanie jesennej úrody

Jablká i kapustu môžeme konzumovať čerstvé aj konzervované po celý rok. Poradíme vám, ako ich čo najlepšie uskladniť.

04.11.2015 17:00
jablko, jablká Foto:
Niektoré odrody jabĺk sa môžu zbierať aj po prvých mrazoch.
debata

Mrazenie plodov

Zmrazovanie patrí k najobľúbenejším spôsobom konzervácie. Umyté a olúpané jablká nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a krátko podusíme. Necháme ich odkvapkať a zmrazíme vo vreckách.

Zber v období mrazu

Neskoršie odrody jabĺk sa môžu zbierať aj pri mínus piatich stupňoch, treba to však robiť za slnečného počasia – jablká majú byť rozmrazené. Opatrne ich pritom odkrútime aj so stopkou a ukladáme ich stopkou nahor. Každé treba prezrieť, aby nebolo napadnuté, nakazili by sa od neho ďalšie plody.

Jabĺčka v perinke

Ak sa chcete pri uskladňovaní s jablkami pomaznať, šetrne každé obaľte do hodvábneho a potom aj do hrubého papiera, umiestnite ich do debničky tak, aby sa navzájom nedotýkali, zasypte perlitom, prípadne prekryte polyetylénovou fóliou. Jablká nedávajte do spoločnosti zemiakov, uhoriek, repy či nakladanej kapusty.

Šťavnatá kapusta

Česi milujú kapustu a pred jej ďalšou úpravou ju nastrúhanú posypú soľou, postláčajú a nechajú chvíľu stáť. Kapusta pustí šťavu, skrehne a skôr zmäkne. Ak ju budete používať ako náplň, ešte pred dusením ju vyžmýkajte, šťavu zlejte a kapustu duste na tuku len vo vlastnej šťave, bez podlievania.

Čistenie kapusty

Hlávku kapusty najrýchlejšie očistíme tak, že ju rozrežeme na štvrtiny a z každej potom jedným pozdĺžnym rezom odstránime hlúbik. Potom už kapustu ľahko nakrájame. Jarná kapusta je jemnejšou sestrou bielej jesennej kapusty, oveľa rýchlejšie sa uvarí a je tiež lepšie stráviteľná.

Poriadne utlačiť

Pri nakladaní kapusty do suda je dôležité ju dobre utlačiť, aby pustila šťavu, pretože tak včas dôjde k správnemu kvaseniu. Ak je kapusty menej než po horný okraj suda, zaťažíme ju hladkým čistým kameňom alebo doskou, aby sa pri kvasení nedvíhala.

Kvasenie kapusty

Súdok s kapustou má byť počas jej kvasenia umiestnený v nie príliš chladnej miestnosti, napríklad v komore, v ktorej teplota dosahuje 18–20 °C. Pri kvasení vzniká kyselina mliečna, a tá je zdravá a výživná. Kapusta sa vykvasí asi za mesiac a konzumovať ju môžeme už po troch týždňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #Jablká #jeseň #kapusta #uskladnenie

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...