Brusnice – jesenná porcia zdravia

Malé, červené bobuľky sa spájajú obvykle s prevenciou zápalu močových ciest. Málokto však tuší aj o ďalších bonusových účinkoch.

02.11.2015 12:00
brusnice, lesné ovocie, vitamíny Foto:
Brusnice nemusíte konzumovať len v tuhom, ale aj tekutom stave.
debata

Majú neskutočnú silu a tie najkvalitnejšie brusnice pritom dozrievajú práve počas jesene. V ten správny čas zásobiť sa zdravím na zimnú sezónu.

Vždy iba zrelé

Pri brusniciach platí to, čo aj pri ostatných plodoch. To najlepšie z nich dostanete len vtedy, ak sú dozreté do plnosti. Trpké červené bobuľky sa dajú kúpiť už počas júla, či augusta, no nie je to ono. Brusnice dozrievajú až počas jesene a práve vtedy je ich potenciál pomôcť človeku najsilnejší.

Na zápaly aj preventívne

Obdobie prvého chladu je aj nástupom problémov so zápalmi močových ciest. Nie nadarmo príroda práve do tohto obdobia vsadila dozrievanie brusníc. Ako sa hovorí, na každý neduh vieme nájsť liek z prírody a brusnice je vhodné užívať aj preventívne, aby ste tento rok „rezáka“ nedostali.

Na lepšiu kondíciu

Pocit nedostatku energie je spojený nielen s jarnou únavou, ale aj nástupom jesene. Stačí za hrsť brusníc a dokonale vás naštartujú. K raňajkám, do jogurtu, prípadne zo zmesky ovocia pri výrobe smoothie a deň bude krajší. Veď organické kyseliny, vitamíny C, E, K, provitamíny A a triesloviny nie sú na zahodenie.

Protirakovinové účinky

Brusnice nie sú veľké na objem, ale obsahujú nesmierne veľa fytochemikálií a antioxidantov. V súvislosti s nimi boli objavené preventívne účinky pred niektorými závažnými druhmi rakoviny. Pravidelná konzumácia brusníc vám môže znížiť možnosť ochorenia na rakovinu pažeráka, hrubého čreva, prostaty, žalúdka, úst, obličiek a pľúc.

Šťava z brusníc proti civilizačným ochoreniam

Brusnice nemusíte konzumovať len v tuhom, ale aj tekutom stave. Vtedy sa síce pripravíte o vlákninu, ale mnohé látky sa vstrebávajú do tela okamžite a prečistia krv. Jennie Miremadi, členka Americkej výživovej asociácie hovorí, že brusnicový džús je preventívnym liekom proti vysokému krvnému tlaku, kôrnateniu tepien, či mŕtvici. Okrem toho fantasticky chutí. Prirodzene ten skutočný, odšťavený. Nie ten, čo išiel iba okolo brusnicovej arómy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #brusnice #antioxidanty #civilizačné ochorenia

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...