Najväčšie diétne mýty, z ktorých priberiete

Množstvo rôznorodých diét už ani neprospieva kultivácii postavy, skôr biznisu. To je aj dôvod, prečo si na niektoré rady treba posvietiť bližšie.

01.11.2015 17:00
diétna strava, chudnutie Foto:
Správne chudnutie by malo znamenať úbytok o 250 kalórií denne menej.
debata

Mnohé z mýtov v stravovaní môžu podporovať len nové diétne utópie a paradoxne priberanie. Aj pri diétach platí, že veriť sa zďaleka všetkému neoplatí.

Netreba jesť po 17.00 hodine

Kalórie nepoznajú hodinky. Jediným problémom neskorého jedenia je nedostatok možnosti spáliť energiu, ktorú prijmete v strave. Nie je však vôbec dôležité, kedy zjete posledné jedlo vášho dňa. Ľahké a bielkovinové jedlo na večer zabráni odbúravaniu svalov počas noci. Prirodzene najhoršie je po jedle ísť spať. To má nielen neblahé dôsledky na postavu, ale aj na žalúdok, trávenie a tvorbu kyseliny.

Jesť často a málo je svätý grál chudnutia

Malé a časté porcie by mali naštartovať metabolizmus, ktorý začne spaľovať rýchlejšie. Samozrejme, že spaľovanie bazálnym metabolizmom má vplyv na postavu, ale ukazuje sa, že často a málo nie je práve dokonalou cestou. Skutočne totiž dokáže metabolizmus naštartovať len silové cvičenie a tvorba svalovej hmoty. Kilogram svalov spáli za deň v pokoji približne 14 kalórií, zatiaľ čo to isté množstvo tuku len tri kalórie. Bez cvičenia ani mikro porcie príliš s váhou nepohnú. Navyše hladovanie vás zbaví aj svalovej hmoty a to je záruka jojo efektu.

Delenie sacharidov a bielkovín funguje

Prakticky ešte nikto neschudol z oddeľovania sacharidov a bielkovín. Telo potrebuje obe zložky potravy a nie je dokázané, že by tento systém mal na telo pozitívny efekt. Telo potrebuje aj sacharidy aj bielkoviny. Jediné , čo je dôležité je ich správny pomer. Sacharidov menej, pretože poskytujú rýchlu energiu. Je dôležité prijímať potraviny s nízkym glykemickým indexom, ale vonkoncom už nemusíte jesť mäso bez prílohy. Akurát by jej malo byť menej. Presne toľko, koľko telo potrebuje a nebude si ukladať do zásoby. Pretože zásoba je vždy v chladničke.

Základ je nejesť

Táto teória vychádza z predpokladu, že telo začína pri nižšom príjme ako výdaji míňať tukové zásoby. Samotný základ nie je zlý, horšia je jeho interpretácia. Pri skúmaní 31 diét s príjmom menším ako 1200 kalórií sa adepti cítili psychicky zle a nechudli rovnomerne z tukov, ale súčasne aj zo svalov. To sa neskôr odráža aj na zdravotných problémoch súvisiacich s dobre známou osteoporózou a ďalšími neduhmi. Správne chudnutie by malo znamenať úbytok o 250 kalórií denne menej, ako je potrebné na udržanie hmotnosti. Už pri takejto malej redukcii prídu čoskoro želané a nie patologické dôsledky diéty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #mýty #zdravá výživa #chudnutie #pravidelná strava

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...