Maličkosti, ktoré vám pomôžu nepribrať. Bez diéty!

Nepribrať - to je sen nejednej ženy. Netreba sa trápiť drastickými diétami, ani pendlovať medzi extrémami - desať kíl hore-dole.

11.11.2015 09:00
varenie, zdravá strava, zelenina Foto:
Varte si sama, aj keď na to nemáte čas.
debata

Pričuchnite si k vôni

Pištia vám oči a žalúdok po jedlách, ktoré tak neodolateľne chutia? Sladkosti, slané chrumkavé cibuľkové chipsy, muffinky, ktoré práve dopiekla mama… Všetko nezdravé, zo všetkého znova priberieme… V takýchto chvíľach siahnite radšej po vôni, ktorá by mohla vypnúť centrum chuti v mozgu. Túto silu má levanduľa, jazmín alebo ružový olej. Jednu z nich majte stále pri sebe, aby ste si z nej mohli „čuchnúť“, keď to na vás príde.

Zelenina, ryby a spol.

Uprednostňujte potraviny, ktoré sa skladajú len z jednej zložky. Hotové jedlá a polotovary sú nezdravé – obsahujú veľa prísad a chemických látok – strácate kontrolu nad tým, čo sa vo vašom tele deje. Namiesto toho si varte sama, ak sa to dá. Stavte na zeleninu, ovocie, ryžu, vajcia, ryby a mäso.

Stop rodinným baleniam

Praktické rodinné balenie? Len to nie! Čím väčšie balenie čokolády, čipsov a podobných nezdravých vecí, tým horšie. Ak to na vás príde a inak sa nedá, majte po ruke len maličkosť.

Podporí aj trávenie

Vypite pred každým hlavným jedlom pohár vody. Oklamete tým žalúdok, ktorý sa už bude cítiť trochu sýto. Dostatok tekutín vo všeobecnosti pomáha predchádzať chutiam a podporí tiež trávenie a krvný obeh.

Kto málo spáva…

Koľko hodín spíte v noci? Kto totiž spáva málo, trpí spravidla nadváhou. Kto málo spí, tomu telo produkuje hormón ghrelín (nazýva sa tiež hormón hladu), ktorý stimuluje hlad. Pri dostatočnom spánku telo uvoľňuje leptín, ktorý poskytuje pocit sýtosti a spokojnosti.

Malý tanier, málo jedla

Veľký tanier síce vyzerá super, ale dávajte si pozor na to, aby ste z neho nejedli veľa. Vzbudzuje dojem, že si naň máme naložiť. Na menší tanier si toho automaticky kladieme menej a tým aj čo? Menej zjeme.

Zíde z očí, zíde z mysle

Platí to aj o jedle. Ak ho nebudete mať doma, prestanete naň časom myslieť. Namiesto toho zásobte svoju chladničku a špajzu čímsi novým, zdravším. Áno, bude to ovocie, zelenina a oriešky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #dieťa #zelenina #vôňa #spánok #hlad #chladnička #oriešky #leptín

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...