Zdravé raňajky? Pár možností, ako nasýtiť telo a zostať fit!

Sladké pečivo, croissanty, muffiny, ale aj misky s ochutenými musli a ovocnými šťavami - tak vyzerá raňajkové menu u mnohých žien aj mužov.

30.10.2015 09:30
omeleta Foto:
Omeleta kombinovaná s paradajkami je skvelou zdravou alternatívou raňajok.
debata

Podľa dietológov a odborníkov na výživu je to však zlá cesta k naplneniu slávneho úslovia, že raňajky sú základ dňa. Experti už dlhší čas upozorňujú na to, že štart dňa s potravinami, ktoré majú vysoký obsah cukrov, nie je správny. Namiesto nich by sme mali deň začínať skôr s jedlom bohatým na bielkoviny a so sacharidmi, ktoré sa do tela uvoľňujú postupne.

Alternatív je viacero, vyskúšať môžete napríklad nasledovné.

Omeleta

Vajíčka sú často diskutovanou potravinou. Nemusíte ich jesť denne, ale je preukázané, že obsah bielkovín a cenných látok v nich je pre naše telo dôležitý. Na raňajky si môžete pripraviť chutnú omeletu napríklad z dvoch vajíčok (prípadne využite len bielky). Skvelé je pridať do omelety napríklad huby, ktoré sú tiež bohaté na bielkoviny. Zle neurobíte ani vtedy, ak pridáte napríklad cibuľku, mrkvu či hrášok. Namiesto pečiva konzumujte omeletu so zeleninou – skvelé sú paradajky alebo papriky.

Losos či tuniak

Ryby sú zdravé. Ak zahodíte za hlavu zbytočné starosti o tom, že počas dňa bude váš dych nepríjemný, pochutnajte si v rámci raňajok pokojne aj na rybách. Losos je bohatým zdrojom bielkovín, ale aj zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Kombinovať ho môžete opäť so zeleninou, či už čerstvou, alebo pripravenou narýchlo na pare.

Ovsená kaša

Obsahuje vlákninu, proteíny aj zdravšie sacharidy – ale pozor, musí ísť o neochutené verzie. Zväčša by ste nemali nakupovať instantné ovsené kaše – tie sú totiž takmer vždy prešpikované sladidlami. Namiesto toho si kúpte klasiku, ktorú poctivo pripravíte v mlieku (prípadne vode) na sporáku. Proces netrvá dlho, naozaj len pár minút. Kašu môžete ochutiť lyžicou medu, prípadne do nej pokrájajte banán. Aby ste zvýšili príjem bielkovín, pridajte k nej aj pár plátkov kuracích pŕs, prípadne detskej šunky s vysokým obsahom mäsa.

Jogurt

Ten je na Slovensku často raňajkovým základom. Akurát, že ochutený množstvom cukru a často kombinovaný s ochuteným (a výrazne presladeným) muesli. Namiesto toho siahnite radšej po klasickom bielom jogurte – skvelé je jogurt gréckeho typu, ktorý je hustejší a obsah tuku v ňom je niekde na polceste medzi smotanovým jogurtom a nízkotučnými verziami. Ochutiť môžete jogurt čerstvým ovocím – skvelé sú bobuľové plody ako maliny, čučoriedky, brusnice či jahody. Pridajte aj posekané orechy.

TIP:

Ak sa neviete vzdať obľúbeného pečiva, hľadajte zdravšie alternatívy. Dôležitý je obsah cereálnej zložky, ktorá zvyšuje podiel vlákniny a tiež zlepšuje proces postupného uvoľňovania energie v rámci trávenie. Vyhnite sa tučným nátierkovým maslám či krémovým syrom. Zvoľte radšej zdravú nátierku z cíceru či fazule.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #raňajky #jedlo #alternatíva

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...