Sedem tajomstiev superzdravých ľudí

Poznáte ich z televízie aj z bežného života. Majú už vek, ktorý dávno presiahol priemernú dĺžku života a tešia sa zdraviu aj vitalite.

25.10.2015 17:00
jablko, zdravie, zdravá výživa, ovocie Foto:
Vymeňte komplex vitamínov a zázračných preparátov za jedno jablko denne.
debata (3)

Každý zvykne hovoriť iný recept na dlhovekosť, ale isté charakteristiky ich spájajú.

Optimizmus

Nikdy nie je tak dobre, aby nemohlo byť lepšie. Toto je životná výbava dlhovekých ľudí. Aj ich zvykne lúpať v krížoch, bývajú unavení, dokonca aj podráždení. Riadia sa však heslom, že každý deň môžu spraviť niečo preto, aby bolo pešie. A nejako im to celý život funguje.

Hýbu sa

Nepreháňajú to, nesiahajú na maximum svojej tepovej frekvencie každý druhý deň, ale chápu, že veci, ktoré sa nehýbu, akoby umierali už za života. V prírode sú nehybné len tie veci, ktoré už majú osud spočítaný. Vitálni a zdraví ľudia pochopili, že aj oni patria do prírody a nie sú súčasťou kancelárskeho inventáru.

Jedno jablko denne

O tomto plode sa hovorí ako o lekárovi všetkých neduhov. Komplex vitamínov a zázračných preparátov vymenili za jedno jablko denne. V našich končinách je tejto plodiny našťastie dostatok. Len ju málo konzumujeme.

Jedia tuky

Len v tukoch sa totiž vedia zužitkovať vitamíny A, D, E a K. Zároveň je tuk bohatou zásobou energie a výživa bunkových membrán. Superzdraví ľudia nepodľahli fáme o eliminácii tukov a ládovaniu sa nízkotučnými výrobkami. Aj preto netrpia nadváhou a sú zdraví.

Žijú v súčasnosti

Najlepšou alternatívou na zníženie stresu a strachu z budúcnosti bola vyhodnotená formulácia: „Trápiť sa je zbytočné. Ak niečo môžeme urobiť, urobme to. Ak nie, je zbytočné sa tým zaoberať.“ Pripraviť sa na budúcnosť znamená nebyť lenivý, ale nebrať zodpovednosť za to, čo nemôžeme ovplyvniť. Neprospieva to zdraviu. A skracuje život.

Experimentujú s jedlom

Majú radi pestrosť. Radi skúšajú nové chute a jedlá. Nielenže si tým obohacujú život, majú chuť skúmať nové veci, ale zároveň im pestrosť poskytne dostatok výživy, aby nepotrebovali príliš veľa doplnkov stravy, ale ani sa príliš jednotvárnou stravou neochudobňovali o živiny.

Vedia odpustiť

Nenechajú si síce skákať po hlave, ale nedržia v sebe zlosť. Neriešia intrigy a nehasia, čo ich nepáli. Neživia v sebe hnev, nenávisť a negatívne pocity. Pochopili, že nimi sa nič nevyrieši, akurát z nich môžu vnikať choroby a nádory.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #zdravá výživa #dlhovekosť #pestrá strava #optimizmus

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...