Huby: Najsilnejšie liečivá planéty priamo z lesa!

Hubárska sezóna je v plnom prúde a z lesa si nosíme poklady s klobúčikom.

23.10.2015 07:00
huby, les, jeseň Foto:
Raz za týždeň vymeňte mäsité jedlo za huby.
debata

Lekári považujú huby za najsilnejšie liečivá na planéte. Nie je však huba ako huba. Najväčší pozor si treba dať na to, kde rastie.

Bohatstvo našej planéty

Na svete ja odhadovaných asi 140 000 druhov húb, pričom dobre poznáme približne iba 10% z nich. V súčasnosti prebieha výskum na si stovke druhov a výsledky ukazujú, že sú unikátnou rastlinou pre ľudský organizmus. Jednou z najúčinnejších a najzdravších zložiek potravy. Veď aj penicilín, streptomycín, tetracyklín sú postavené hubovom základe.

Dokonalý recept na chudnutie

Nahradiť mäso hubami. Nie vždy, ale aspoň sem – tam. Huby pritom majú dostatok výživných látok. Jedno mäsité jedlo vymeniť za huby má po roku za následok úbytok hmotnosti približne o 3-percentá.

Lepšie hladiny vitamínov

Vďaka pravidelnej konzumácii húb sa zvyšuje hladina vitamínu D, ktorého mávame v zime nedostatok. Príroda nám dáva náhradu za menej slnečného žiarenia vo forme plodov lesa. Rovnako účinné boli aj hríby sušené, alebo extrakt z nich.

Lepšia imunita

Polysacharidy a najmä alfa a beta glukán veľmi intenzívne boostujú imunitný systém. Porcia sušených húb denne mala významný prínos pre imunitný systém. Lesné huby aj vrátane hlivy ustricovej a šampiňónov zvyšujú odolnosť organizmu voči plesňovým aj bakteriálnym ochoreniam. Nie v každej hube je síce antibiotikum, ale schopnosť likvidovať cudzopasné zárodky im je vlastná.

Výnimočná huba Cordyceps

Nenájdete ju v našich lesoch, ale patrí k čínskym všeliekom. Nielenže zvyšuje energiu, ale pôsobí proti rakovine, astme, reume, podporuje činnosť obličiek. V tele potláča zápalové procesy. Čínska huba má zázračné účinky, ale mnoho z nich nájdete aj v hríboch, ktoré si donesiete domov z jesennej prechádzky v našich lesoch

Huby sú ako špongia

To je ich výhoda aj prekliatie. Vedia unikátne zhodnotiť všetko, čo sa v pôde nachádza. Problémom však je, že aj jedlé huby môžu škodiť. Okrem prospešných látok môžu byť zdrojom ťažkých kovov a nasatých nečistôt zo vzduchu, pôdy a vody. Je dôležité zbierať huby v čistom prostredí. Okrem toho čo zbierate, je vhodné vedieť aj kde zbierate.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #huby #hubárska sezóna #prírodné liečivá

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....