Skákanie: Recept na šťastie aj peknú líniu

Vyblázniť sa do sýtosti, načerpať energiu, dobrú náladu a pritom "vypotiť" pár kíl tuku. Dokonalá kombinácia.

18.10.2015 17:00
skákanie, trampolína, endorfíny Foto:
Skákanie na trampolíne má zdravotné aj psychické benefity klasického cvičenia.
debata

Nehovoríme len o sne každej ženy, ale terapeutickej metóde na ducha aj telo s názvom trampolíny. Skákanie na trampolíne fascinuje už malé deti a určite naň nerezignujte, ani keď už máte deti vlastné.

Spaľujete ako na bežiacom páse

Teda niekedy aj podstatne efektívnejšie ako počas behu. V priebehu hodinového skákania na trampolíne spálite 800 – 1300 kalórií, čo nie je málo. Vedci prišli so zistením, že na trampolíne spaľujete viac ako pri džogingu a preto je úspešným riešením rébusu, ako schudnúť a zároveň sa dobre zabaviť.

Eliminácia stresu

Ak vás nebaví šliapať na rotopede, alebo šprintovať na páse oproti stene, tak práve počas zimy je trampolína dokonalým indoor športom. Po pár výskokoch už nebudete absolútne vnímať prostredie, jednoducho sa začnete cítiť šťastne. Hodina skákania na trampolíne vie znížiť hladinu stresového hormónu o 80%.

Konečne ideálne kardio

Pred skákaním na trampolíne je vhodné dlhší čas nejesť, lebo inak hrozia stavy ako na kolotoči. Preto je skvelým kardiom pre tých, čo si ho chcú dopriať nalačno. Skákať na trampolíne ráno pred raňajkami je zábava, aj efektívne zhadzovanie. Piť vodu ale určite nezabudnite.

Posilňovanie srdca

Ide o aeróbnu aktivitu, pri ktorej sa trasie celé telo. Vaše srdce a tepny sa tak naučia lepšie reagovať aj na zmeny polohy. Krútenie hlavy pri viazaní topánok, alebo vstávaní z postele vyskáčete za pár dní.

Lepšie kosti

Pri skákaní narážate na mäkký podklad, teda vaše kĺby trpia menej ako pri dupaní na asfalte pri behu, alebo skákaní cez švihadlo. Zároveň udržiavate stabilitu, posilňujete svaly stredu tela, zadok aj nohy. Precvičíte všetky dôležité úpony svalov na kosti. To spevňuje nielen tkanivá, ale aj samotné kosti. Možnosť vzniku osteoporózy jednoducho preskočíte.

Šťastnejší deň

Cvičenie na trampolíne má všetky zdravotné aj psychické benefity klasického cvičenia. Vyplavíte všetky tie endorfíny, opiáty, zaplaví vás pocit šťastia. Trampolína však z nejakého dôvodu prináša aj pocit vnútorného šťastia. Je spôsobom ako na nič nemyslieť a vrátiť sa aspoň na chvíľu do detských čias, keď nás nič na svete netrápilo. Skákanie plne umožňuje odlepiť sa od reality.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #kardio #dobrá nálada #spaľovanie tukov #endorfíny #skákanie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...