Šťavy z cvikly ochotené napríklad jablkami patria medzi populárne a obľúbené nápoje. A poriadne zdravé. Ocenia ich bežní jednotlivci, ale aj poriadni športoví nadšenci. Dôvod?
Štúdie totiž preukázali, že pitie cviklovej šťavy zvyšuje odolnosť, dodáva telu energiu a zlepšuje prechod kyslíka cez cievy do svalov. A nielen do nich – očividne sa lepšie prenášajú aj neuróny, štúdia totiž preukázala tiež, že ľudia pravidelne popíjajúci krvavočervený džús dokážu lepšie a rýchlejšie reagovať, sú pohotoví a myslia jasnejšie.
Vedci z univerzity v Exeteri zistili, že športovci, ktorí pili denne dva deci cviklovej šťavy, už po týždni preukázali silnejší výkon, vytrvalosť a tiež jasnejšie myslenie a rozhodovanie sa.
Autor štúdie Chris Thompson, ktorého citoval magazín Men's Journal, odporúča cviklu doplniť aj ďalšími potravinami s vysokým obsahom dusičnanov, ktoré sa na benefitoch podieľajú. Ide napríklad o špenát, alebo iní listové zeleniny.