Cviklový džús? Ak športujete, bude to pre vás poriadny doping!

Sezóna cvikle a červenej repy je v plnom prúde. Hoci v slovenskej kuchyni sa s nimi nepracuje až tak často, stali sa súčasťou zdravého jedálnička a najmä pitného režimu.

17.10.2015 18:30
Cviklový džús Foto:
Cviklový džús alebo smoothie dokážu zvýšiť a zlepšiť športový výkon.
debata

Šťavy z cvikly ochotené napríklad jablkami patria medzi populárne a obľúbené nápoje. A poriadne zdravé. Ocenia ich bežní jednotlivci, ale aj poriadni športoví nadšenci. Dôvod?

Štúdie totiž preukázali, že pitie cviklovej šťavy zvyšuje odolnosť, dodáva telu energiu a zlepšuje prechod kyslíka cez cievy do svalov. A nielen do nich – očividne sa lepšie prenášajú aj neuróny, štúdia totiž preukázala tiež, že ľudia pravidelne popíjajúci krvavočervený džús dokážu lepšie a rýchlejšie reagovať, sú pohotoví a myslia jasnejšie.

Vedci z univerzity v Exeteri zistili, že športovci, ktorí pili denne dva deci cviklovej šťavy, už po týždni preukázali silnejší výkon, vytrvalosť a tiež jasnejšie myslenie a rozhodovanie sa.

Autor štúdie Chris Thompson, ktorého citoval magazín Men's Journal, odporúča cviklu doplniť aj ďalšími potravinami s vysokým obsahom dusičnanov, ktoré sa na benefitoch podieľajú. Ide napríklad o špenát, alebo iní listové zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncentrácia #šport #cvikla #výkon #džús #repa #dusičnan

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...