Alkohol v tehotenstve? Ani kvapku, vyhlasujú britskí odborníci

Ani kvapka alkoholu! Tehotné ženy by sa nemali dotknúť pohárika, tvrdia výsledky štúdie, ktorú zverejnil odborný magazín British Medical Journal.

14.10.2015 11:00
Piť alkohol v tehotenstve nie je pre bábätko... Foto:
Piť alkohol v tehotenstve nie je pre bábätko bezpečné.
debata

Samozrejme, nie je nič nové na odporúčaní, že ženy v tehotenstve by sa mali vyvarovať alkoholických nápojov, v poslednom čase však nastalo akési uvoľnenie a mnohé tehotné dámy si doprajú pohárik aspoň raz za týždeň.

Odborníci, ktorí pracovali na štúdii a ktorých cituje britský Telegraph, však tvrdia, že neexistuje dôkaz pre prah bezpečia, čo sa týka pitia alkoholických nápojov pre tehotné ženy a preto by sa tie mali celkom vyvarovať takéhoto pitia.

Už v minulosti bolo preukázané, že dieťa v maternici vystavené alkoholu môže trpieť poruchami vývoja, správania, retardáciou alebo nízkou pôrodonou hmotnosťou. Autori materiálu uvádzajú, že ženy často čelia protichodným odporúčaniam a to môže zvyšovať nebezpečenstvo pre ich nenarodené deti.

Hoci vo Veľkej Británii, kde sa téma riešila, sa vo všeobecnosti radí tehotným ženám nepiť, odporúčania sú vágne. Autori narážali napríklad na to, že britský Národný inštitút pre zdravie a opateru radí ženám v tehotenstve nepiť prvé tri mesiace, no potom pohárik alkoholu raz za dva týždne nevidí ako ohrozujúci. Kráľovská komora pôrodníkov a gynekológov uvádza, že priveľa pitia môže poškodiť nenarodenému dieťaťu a tiež radí nepiť počas prvých troch mesiacov.

Autori článku však odporučili jednotne, že gravidné ženy by sa mali vystríhať alkoholických nápojov úplne a po celý čas tehotenstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #alkohol #žena #výstraha #stop

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...