Viac energie vďaka správnym raňajkám? Presvedčte sa o tom samy! Rakúska dietologička, Mag. Axel Dinse pre časopis Woman prezradila tipy, s ktorými možno začať deň lepšie a ľahšie. A to všetko vďaka získanej alebo len nestratenej energii.
Nápoj vás prebudí
Vymeňte zázvorovo-citrónový nápoj za kofeín. Recept: 4 plátky čerstvého zázvora zalejte litrom vody, zdravý nápoj dochuťte, resp. ozdobte citrónom.
Takáto kombinácia
V dopoludňajších hodinách je dôležité optimálne zloženie živín. Zásobí nás energiou, obsahuje totiž vitamíny a minerály. Dosiahneme to konzumáciou müsli, mliečnych produktov, orieškov a ovocia.
Proteín a hlad je preč
Kto raňajkuje vajíčko na mäkko alebo volské oko, vydrží do obeda v pohode a bez škvŕkania v žalúdku, pretože bielkoviny predlžujú pocit sýtosti.
Byť cez deň fit
Šport ráno únavu zabije. Pred tréningom siahnite po banánoch alebo ľahko stráviteľnom bielom chlebe s medom, po tréningu si doprajte cereálie bohaté na vlákninu, tie energiu znova uchovajú.
Chleba treba
Vďaka avokádu s chlebom dostaneme do tela vysoko kvalitné mastné kyseliny, bielkoviny a sacharidy v jednom. Celozrnný chlieb má okrem prísunu vlákniny pozitívny vplyv na našu hladinu cukru v krvi.
Teplé raňajky
Zjednodušene objasnené, ak jeme teplé jedlo, nestrácame energiu. Celkom stačí ovsená kaša, prípadne ovsené vločky zaliate teplým, nie studeným mliekom.
Nočná metóda
Aby sme živiny ešte lepšie využili, odborníčka odporúča müsli cez noc nechať „vymáčať“ vo vode, prípadne v mlieku, či v sójovom mlieku. Komu ako chutí.
Chia, psyllium a spol.
Ľanové a chia semienka a psyllium by nemali v zdravých raňajkách chýbať. Stimulujú trávenie a dodávajú čerstvú energiu.
Dobre žujte
A tento tip už všetci dobre poznáme. Žuvaním trénujeme tráviaci trakt. Potravu preto treba žuť, nie „rýchlo hltať“. Jesť (aj raňajkovať), treba pomaly, a to aj v prípade, že sa ponáhľame.