Ľahšie vstávanie? Skúste to s týmito raňajkovými tipmi

Stále a znova sa budíte ako "zbitý pes" a vstávanie z postele je pre vás nočnou morou? S týmito tipmi už byť nemusí.

06.10.2015 07:00
teplé raňajky, ovsená kaša Foto:
Teplá ovsená kaša s mandľami na raňajky? Mňam.
debata

Viac energie vďaka správnym raňajkám? Presvedčte sa o tom samy! Rakúska dietologička, Mag. Axel Dinse pre časopis Woman prezradila tipy, s ktorými možno začať deň lepšie a ľahšie. A to všetko vďaka získanej alebo len nestratenej energii.

Nápoj vás prebudí

Vymeňte zázvorovo-citrónový nápoj za kofeín. Recept: 4 plátky čerstvého zázvora zalejte litrom vody, zdravý nápoj dochuťte, resp. ozdobte citrónom.

Takáto kombinácia

V dopoludňajších hodinách je dôležité optimálne zloženie živín. Zásobí nás energiou, obsahuje totiž vitamíny a minerály. Dosiahneme to konzumáciou müsli, mliečnych produktov, orieškov a ovocia.

Proteín a hlad je preč

Kto raňajkuje vajíčko na mäkko alebo volské oko, vydrží do obeda v pohode a bez škvŕkania v žalúdku, pretože bielkoviny predlžujú pocit sýtosti.

Byť cez deň fit

Šport ráno únavu zabije. Pred tréningom siahnite po banánoch alebo ľahko stráviteľnom bielom chlebe s medom, po tréningu si doprajte cereálie bohaté na vlákninu, tie energiu znova uchovajú.

Chleba treba

Vďaka avokádu s chlebom dostaneme do tela vysoko kvalitné mastné kyseliny, bielkoviny a sacharidy v jednom. Celozrnný chlieb má okrem prísunu vlákniny pozitívny vplyv na našu hladinu cukru v krvi.

Teplé raňajky

Zjednodušene objasnené, ak jeme teplé jedlo, nestrácame energiu. Celkom stačí ovsená kaša, prípadne ovsené vločky zaliate teplým, nie studeným mliekom.

Nočná metóda

Aby sme živiny ešte lepšie využili, odborníčka odporúča müsli cez noc nechať „vymáčať“ vo vode, prípadne v mlieku, či v sójovom mlieku. Komu ako chutí.

Chia, psyllium a spol.

Ľanové a chia semienka a psyllium by nemali v zdravých raňajkách chýbať. Stimulujú trávenie a dodávajú čerstvú energiu.

Dobre žujte

A tento tip už všetci dobre poznáme. Žuvaním trénujeme tráviaci trakt. Potravu preto treba žuť, nie „rýchlo hltať“. Jesť (aj raňajkovať), treba pomaly, a to aj v prípade, že sa ponáhľame.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #energia #raňajky #únava #zázvor #vláknina #müsli #sýtosť #volské oko

+ Postoj k zdravému štýlu prehodnotíte a začnete sa o seba viac starať.
Všetky finančné transakcie a nakupovanie...

+ Potrebujete zvýšiť podiel ovocia a zeleniny v čerstvom stave.
Vzdáte sa túžby mať veci pod kontrolou a necháte...