Päť najčastejších chýb pri čistení zubov

Staráte sa o svoje zuby správne? Stále je čo zlepšovať.

02.10.2015 09:00
chrup, zuby, umývanie, žena Foto:
Staráte sa o svoj chrup správne?
debata

Krátky čas

Väčšina ľudí nevie, akosi zuby čistiť naozaj efektívne. Popri zlej technike je jednou z najčastejších chýb aj krátky čas čistenia zubov. Namiesto troch minút, čo je ideálna dĺžka, si ľudia čistia zuby v priemere 48 sekúnd.

Veľmi tvrdé štetiny

Tvrdé štetiny nezaručia lepšie vyčistenie zubov. Skôr naopak. Tým, že zuby „drhneme“ tvrdými štetinami pravidelne, poškodzujeme sklovinu aj ďasná. Vznikajú ranky na ďasnách aj v ústach, ktoré sú náchylné na rôzne infekcie.

A čo jazyk?

Čistenie nie je dokonalé, ak pri tom zabudnete na jazyk. Ponúka totiž skvelé miesto pre život množstvu baktérií, ktoré sú zodpovedné aj za zápach z úst.

Čistenie zubov okamžite po jedle

Po jedle treba 20 až 30 minút počkať, než sa pustíme do ich čistenia. Tento čas treba nechať slinám, aby si „urobili svoju oprácu“ v ústnej dutine za pomoci enzýmov. Sklovina môže byť po jedle čiastočne rozleptaná jedlom a tým, že ju okamžite začneme drhnúť kefkou, tento stav ešte zhoršíme.

Nič okrem kefky

Treba si zvyknúť na pomôcky v starostlivosti o ústnu dutinu ako medzizubné kefky, nite či ústnu sprchu. Inak sa nedostaneme do menej prístupných miest medzi zubami a tie následne trpia, usadzujú sa v nich baktérie a vznikajú zubné kazy na zle prístupných miestach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #čistenie #čas #kefky #medzizubné čistenie

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...