Stres, práca, priberanie - ako von zo začarovaného kruhu?

Prečo je lepšie byť v práci v "pohode"? Aby ste nepriberali!

30.09.2015 13:00
práca, stres, náročnosť Foto:
Čím viac stresu, tým výraznejšie stúpa hmotnosť.
debata

Štúdia vedcov z Univerzity v štáte Ohio v USA hovorí jasne: zo stresu sa naozaj priberá.

Stres je v otázke hmotnosti naozaj nebezpečný. Vedci si zobrali po drobnohľad ženy a skúmali ako rýchlo spaľujú kalórie, ako stúpa množstvo inzulínu v krvi či ako sa mení hladina kortizolu v ich tele v strese a v pokoji.

Ak je organizmu spod tlakom, energiu spaľuje o poznanie horšie. Vinu na tom nesie hormón kortizol, ktorý sa v stresovom období uvoľňuje do krvi vo väčšom množstve. A práve on do istej miery blokuje spaľovanie tukov. Zvlášť húževnato sa v období stresu „drží“ nášho tela tuk na bruchu.

Okrem toho vystresované ženy mali permanentne vyššiu hladinu hormónu inzulínu v krvi. Väčšie množstvo inzulínu inhibuje premenu tukov na energiu. Čím viac inzulínu v krvi, tým pomalšie sa tuky spaľujú.

Ďalším zistením je fakt, že organizmus žien s nadváhou reaguje na stes aj tak, že pociťuje výrazný hlad. A veľa z nich práve v tomto okamihu siahne po čokoládovej tyčinke či inom „snacku“, ktorou rýchlo zaženú hlad. Mozog zadáva príkazy, aby sa telo upokojilo a zahnalo hlad. V tejto oblasti sa práve mozog správa sebecky a telu prikáže, aby ho okamžite zásobilo energiou. Preto je chuť na „niečo dobré“ v období stresu taká naliehavá a ťažko sa jej odoláva.

Ako v práci kvôli stresu nepriberať? Odpoveď je jednoduchá! Naučte sa stres dostať pod kontrolu, využívajte protistresové praktiky. Už niekoľko hlbokých nádychov a výdychov dokáže organizmus upokojiť. Okrem toho si cielene počas dňa urobte prestávky, počas ktorých „vypnete“. Namiesto obeda v spoločnej jedálni vyrazte niekam sama – tak, aby ste sa vyhli pracovným rozhovorom. Aj prechádzka na čerstvom vzduchu a pomalý obed vás upokojí.

Po práci by ste mali nechať „mozog“ úplne vypnúť, napríkald si choďte zabehať alebo vyrazte niekam na bicykli. Ak budete vedieť ovládať stres, ktorý vás neustále prenasleduje, budete vedieť aj strážiť svoju hmotnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #stres #hmotnosť #inzulín

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...